Nieuws supportondernemers

Help de startup verzuipt! Speeddate moet voorkomen dat jonge bedrijven omvallen

Help de startup verzuipt! Ruim 80 procent van de jonge techbedrijven verkeert in acute nood. Investeerders die bang zijn hun geld kwijt te raken, roeren zich nu ook. In Twente probeert Novel-T startups en investeerders via ‘Start-Up Roulette’ tóch tot elkaar te brengen.

Gerben Kuitert (AD) 7 april 2020

Startups twente hulp corona

Hubert Nijmeijer (links) , compagnon Tom Groeneveld en stagiaire Yitong Xue van de Twentse startup Hi,hi Guide. Foto: Annina Romita/Foto onder: Cees Elzenga

De laboratoria van Mesa+ (nanotechnolgie) en TechMed (medische technologie) op de UT zijn weer beperkt open voor startups. „Dat is een hele opluchting. Ze kunnen nu in elk geval verder met hun onderzoek”, zegt directeur Jaap Beernink van Novel-T, de organisatie die Twentse startups begeleidt en ondersteunt, in het AD.

Nood is hoog onder technostarters

De nood is hoog bij veel technostarters. Aangezien de meeste startende bedrijven nog geen grote omzetten halen en geen personeel in dienst hebben, vallen die buiten de NOW-regeling van de overheid, die voor bedrijven fungeert pleister voor loonkosten. En voor bankkrediet komen ze meestal helemaal niet in aanmerking. Beernink: „Ook aan belastingvoordelen hebben startups niets. Hun geld en dat van hun investeerders zit in onderzoek en ontwikkeling.”

Gevraagd om noodkrediet

Techleap.nl, de landelijke startuporganisatie met prins Constantijn als boegbeeld, heeft het kabinet om met een noodpakket voor starters gevraagd. Techleap trekt hierin samen op met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, waar onder Oost NL in Overijssel, die ook veel (gemeenschaps)geld in jonge bedrijven hebben zitten. Het kabinet zou een noodkrediet moeten verstrekken, dat jonge bedrijven overeind houdt tot ze er zelf weer in slagen geld van investeerders aan te trekken, want die private investeerders houden nu de hand op de knip en beginnen niet aan nieuwe avonturen.

''Dat Techleap om hulp voor startups vraagt, vind ik normaal, maar dat investeerders dat doen vind ik niet normaal''

Frank Appeldoorn, directeur Arches Capital

Start-UP Roulette

Novel-T probeert startups en investeerders, ondanks de malaise, tóch met elkaar te verbinden. Vijftien vertrekkers van durfkapitaal en evenveel startups deden daarom vrijdag mee aan de eerste editie van Start-Up Roulette. Het ging om een online speed- en blind date met Twentse starters.

In gesprekjes van 20 minuten konden de om geld verlegen zittende jonge bedrijven en de investeerders kennismaken. Twee video-afspraken waren vooraf door Novel-T geregeld. De derde afspraak was een blind date, waarbij ondernemer en investeerder vooraf niets over elkaar wisten.

„Het waren interessante gesprekken. Of het tot iets leidt kan ik nu nog niet zeggen”, zegt Frank Appeldoorn, directeur van Arches Capital in Amsterdam. Arches Capital vertegenwoordigt vijftig private investeerders en stak onder meer geld in de Enschedese startups CodeSandbox en Pescheck.

''Aan belastingvoordelen hebben startups niets. Hun geld en dat van hun investeerders zit in onderzoek en ontwikkeling''

Jaap Beernink, directeur Novel-T (foto onder)

Durfinvesteerders roeren zich

Het Financieele Dagblad meldde eerder dat ook een club van grote verstrekkers van durfkapitaal - samen goed voor ruim een miljard aan geïnvesteerde euro’s - het kabinet om hulp voor de startups heeft gevraagd. De investeerders zijn bang dat ze anders straks hun geld kwijt zijn. Ze schrijven in hun mail aan het ministerie van Economische Zaken dat startups in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland wél hulp van de overheid krijgen. In die landen gaat het om miljarden aan speciale coronakredieten.

Appeldoorn is verbaasd over die actie. „Dat Techleap om hulp voor startups vraagt, vind ik normaal, maar dat investeerders dat doen vind ik niet normaal. Want de essentie van durfkapitaal verstrekken is dat je het kwijt kunt raken. Dat is part of de game. Als er grote rendementen worden behaald hoor je ook niemand klagen.”

Gedurende de coronacrisis houdt Novel-T elke eerste vrijdag van de maand een Start-Up Roulette. De volgende is op 1 mei om 15.00 uur.

Lees ook: Innovatiemarathon ‘hack de crisis’ levert sympathieke mkb-oplossing op: ‘Roodkappje’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.