Nieuws Verkiezingen

Winkeliers en horeca willen snelle formatie: 'Werk aan de winkel'

Winkeliers hopen op een snelle formatie waarbij oog is voor de sector ,,omdat er werk aan de winkel is". Dat zeggen brancheorganisaties Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en INretail. Ook de horeca roert zich met een oproep om snel perspectief en compensatie te bieden. Lees hier de reacties vanuit ondernemend Nederland.

De Ondernemer / ANP 18 maart 2021

Eindhoven lege winkelstraat lockdown

Als het aan de retail en horeca ligt, biedt een nieuw kabinet snel nieuw perspectief.

RND: 'Nationaal herstelplan is snel nodig'

Het consumentenvertrouwen zou volgens directeur Eus Peters van de RND kunnen worden verbeterd door snel een nationaal herstelplan op te zetten, waar premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte eerder voor pleitte. ,,Dat zou consumenten zekerheid geven over hun eigen financiële situatie voor de komende jaren, waardoor ze weer geld gaan uitgeven", aldus Peters. Volgens ABN Amro is vorig jaar door Nederlanders 37 miljard euro extra gespaard door de coronacrisis.

Peters zegt dat winkeliers mede doordat consumenten meer via internet winkelen op dit moment te veel oppervlak hebben. Die ruimte kan volgens hem ook gebruikt worden voor woningen. ,,We moeten met elkaar keuzes maken hoe Nederland ingericht moet worden en daarbij is centrale regie noodzakelijk."

"Nationaal herstelplan geeft consumenten zekerheid over hun financiële situatie, waardoor ze weer geld gaan uitgeven"

Eus Peters, directeur RND

INretail: 'Sociale waarde van retail herstellen'

Vertegenwoordiger van non-food INretail vindt het belangrijk dat er bij de formatie oog is voor de problemen in de sector. Door de coronacrisis is er ,,gigantische schade geleden en er moet overheidsbeleid komen zodat de sector kan herstellen en weer vitaal wordt", aldus een woordvoerder.

Volgens de branchevereniging zit er ,,enorme sociale waarde" in goed functionerende winkelgebieden. Winkels zijn meer dan een plek om spulletjes te kopen, vindt INretail. ,,Ze geven ook sfeer aan een centrum en het is een ontmoetingsruimte. Voor sommige ouderen is dat het enige sociale contact dat ze op een dag hebben."

Lees ook: Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie

KHN: 'Horeca volledig compenseren'

De nieuwe Tweede Kamer moet horecaondernemers perspectief bieden en voor de volle honderd procent compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Die oproep herhaalt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daags na de verkiezingen.

Volgens KHN kan de horeca met inachtneming van de coronavoorschriften veilig open. Verder is het zaak dat beter wordt geluisterd naar de noden van de ondernemer. Volgens Beljaarts hebben de maatregelen niet alleen impact op de sector, maar ook op de ondernemers, het personeel en daarmee ook de gezinnen. Overleggen met beleidsmakers liepen vooralsnog niet vlekkeloos, aldus KHN.

De brancheorganisatie spande eerder een kort geding aan tegen de Staat omdat het volledige uitbetaling van de regeling omtrent vaste lasten wil. Daarnaast loopt nog een bodemprocedure. De branche wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd. Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. Dit terwijl de crisis niet aan de sector is toe te schrijven.

"Banken hebben de mond vol over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar eisen wel dat ondernemers moeten blijven aflossen"

Dirk Beljaarts, directeur KHN

KHN vreest ook nog een reeks rechtszaken van ondernemers die huurkorting of andere regelingen af willen dwingen. Ook hier ligt voor de politiek een rol weggelegd, meent Beljaarts. Volgens hem moet het nieuwe kabinet voorkomen dat tientallen ondernemers hun gelijk zullen proberen te krijgen bij de rechter. KHN zegt dat de overheid via de huurwet kan ingrijpen.

Beljaarts hekelt verder de rol van banken in de crisis, die in hun folders en uitingen ,,de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen". De banken hebben volgens de KHN-directeur hun handen aftrokken van de sector. ,,Nadat de eerste betaalpauze was afgelopen kwamen banken met het magische woord maatwerk. Wij weten inmiddels dat dit in de praktijk betekent dat ze niet thuisgaven en dat ondernemers weer moesten aflossen." Beljaarts herinnert de banken er nog eens aan dat zij in het verleden met overheidssteun overeind zijn gebleven.

Lees ook: Horeca: geld nodig voor heropening, maar banken zijn te streng

VNO-NCW en MKB-Nederland willen herstelplan

Ondernemers lijken niet ontevreden met de winst voor de liberale partijen VVD en vooral D66 bij de Kamerverkiezingen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland lijkt met deze uitslag een stabiele regeringscoalitie mogelijk. ,,Namens alle ondernemers hopen wij nu in deze grootste crisis sinds de oorlog op een gezwinde formatie, met een stabiel en internationaal georiënteerd kabinet", melden ze in het FD. De grootste prioriteit voor ondernemers: een apolitiek herstelplan. De vakbonden reageren niet direct op het verlies van links, maar hameren er wel alvast op dat een nieuw kabinet werk minder onzeker moet maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws