Video Week van de Ondernemer

Over de Grens (4): zo laat African Clean Energy Afrika en Azië schoon en duurzaam koken

Tijdens de 'Week van de Ondernemer' staat er dagelijks een video online over een bedrijf dat letterlijk de stap over de grens durfde te zetten. Het familiebedrijf African Clean Energy (ACE) laat mensen in achtergestelde regio’s gezond en duurzaam op vuur koken. Dat kan dankzij het op zonne-energie en met een schone verbranding werkende kookstel ACE 1. Inmiddels bouwt de gehele familie mee aan het succes in Afrika en Azië, ook dochter Judith Walker. Ze vertelt erover in een nieuwe aflevering van Over de Grens.

PRESENTATIE: ROLAND TAMELING | CAMERA & EDIT: MARK VAN BINSBERGEN 31 oktober 2019

African Clean Energy (in 2011 opgericht door de in Zuid-Afrika geboren Steven Walker en zijn zoon Ruben) zag direct dat koken op open vuur een ernstig probleem voor veel mensen in achtergestelde regio’s is. Daarnaast zorgt het ook voor een enorme impact op het klimaatprobleem. ACE heeft daarom als missie om dit probleem met hun kooktoestellen op zonne-energie terug te brengen.

Lees ook: Nederlandse familiebedrijven internationaal vaker een succes

Luister goed naar de plaatselijke bevolking

Judith Walker vertelt over de eerste jaren van het bestaan van ACE, de eerste successen, maar ook de struikelblokken van ondernemen over de grens. Want hoe snel – of langzaam – gaat dat ondernemen in landen als Lesotho, Cambodja en Uganda?

Uitdagingen zijn er genoeg, want klanten hebben er weinig geld, de logistiek is een puzzel en de juiste voorziening van elektriciteit is vaak een zeldzaamheid. Gelukkig is overal een oplossing voor. Van supply chain tot simpelweg goed luisteren naar de plaatselijke bevolking die vaak vanuit een totaal ander perspectief naar de zaken kijkt.

Vorige afleveringen van Over de Grens