How-to Week van de Ondernemer

Ben Tiggelaar: ‘ga voor je idealen, ook wanneer je het resultaat nooit zult zien’

Wie kan er nu beter het MKB Ondernemerscongres aftrappen dan Ben Tiggelaar? De leiderschapsexpert en spreker heeft het tegenover een volle zaal met mkb-ondernemers over het Hart voor de Zaak. Hoe laat je dat hart groeien, wat zijn de juiste energiebronnen en wat moet je juist voorkomen? Vier hartverwarmende do’s en drie absolute don’ts voor tijdens en vooral na deze Week van de Ondernemer.

Bart Remmers 31 oktober 2019

Ben tiggelaar bijgesneden

Ben Tiggelaar inspireert tijdens het MKB Ondernemerscongres. (Foto: Vincent Krijtenburg)

Luister hier ook naar het radio-interview dat wij hadden op het MKB Ondernemerscongres met Ben Tiggelaar:

Ben Tiggelaar, schrijver, internationaal spreker en gedragswetenschapper, is één van Nederlands meest gevraagde experts over leiderschap en verandering en helpt organisaties en individuen hun dromen om te zetten in actie. Dat doet hij tijdens het MKB Ondernemerscongres in de Brabanthallen door middel van het Hart voor de Zaak in de spotlight te zetten.

Wat absoluut niet doen?

Wat maakt het ondernemershart kleiner? Tiggelaar zet drie don’ts op een rij. Absoluut te vermijden zijn:

  • Zelfgenoegzaamheid: niets is zo ondermijnend als zelfgenoegzaamheid na de eerste ondernemerssuccessen. Blijf scherp. Zoek daarom naar iets dat goed gaat binnen je bedrijf, maar dat je geen energie meer geeft. Ga niet voor goed, maar beter dan goed. Of iets totaal anders. Dat geeft je energie en voorkomt die dodelijke zelfgenoegzaamheid.
  • Onwetendheid: realiseer je als ondernemer dat grenzen tussen je oren zitten. Ga voorbij die grenzen en kleur niet steeds weer binnen tussen de lijntjes. Toon durf. Je kunt zo veel meer dan dat je denkt, maar dan moet je niet steeds weer op safe blijven spelen.
  • Verliesangst: volgens Tiggelaar zijn wij allemaal banger dan goed voor ons is. Mensen overdrijven hun angst voor verlies. Angst belemmert je in het ondernemerschap. Zekerheid komt pas wanneer je iets hebt gedaan, door ervaring. Maar voor die ervaring moet je wel de stap zetten en je verliesangst opzij zetten.

''Mensen overdrijven hun angst voor het verlies. Angst belemmert je in het ondernemerschap''

Ben Tiggelaar op het MKB Ondernemerscongres

Dit maakt je Hart voor de Zaak groter

Duidelijk. Maar wet moet je juist wel doen? Hoe reanimeer je het Hart voor de Zaak? Ga voor de drie belangrijkste energiebronnen. Dat zijn:

  • Focus op je sterke punten: doe alleen de dingen waar je echt goed in bent, zaken die je motiveren en energie geven. Is dat niet het geval? Stop er dan mee. Of delegeer. Er zijn vast andere mensen die je kunnen helpen.
  • Waardering:ontzettend belangrijk is de waardering van buitenaf. Die waardering noemt Tiggelaar brandstof. Als ondernemer heb je partners nodig die je geloven en altijd weer waarderen. Dat kan je man of vrouw zijn, een zakelijker partner of iemand anders. En o ja: je hebt echt niet van iedereen waardering nodig. Alleen van de mensen die het meest voor je betekenen. Maak een stop pleasing-lijstje: want als je het iedereen naar de zin probeert te maken, kun je geen scherpe keuzes meer maken. Er zijn genoeg mensen in je omgeving waarvan je weet dat je er eigenlijk nooit iets goed bij kunt doen. Stop geen energie meer in die personen.
  • A higher love: volgens Tiggelaar misschien wel de belangrijkste energiebron. Hij heeft het over een hoger doel dat je moet nastreven. Een doel dat je motiveert en inspireert. Dat doel mag gerust onmogelijk lijken, geen probleem. En resultaat ga je wellicht nooit zien gedurende je leven. Geeft niets. Het is sowieso altijd de moeite waard om voor je idealen te gaan.

Lees ook: Ben Tiggelaar op MKB Ondernemerscongres: 'Creativiteit en innovatie is binnen een bedrijf áltijd te stimuleren'

Doe één keer in het jaar een eenvoudige check om te kijken waar je energie van krijgt. Haal je agenda er nog eens bij en zoek naar de afspraken waar je blij van werd. Meetings waar je direct weer van gaat glimlachen.