Nieuws Zzp
Zo gaat Amsterdam zijn zelfstandigen helpen aan baan met perspectief
Amsterdam trekt komend jaar ruim 7 miljoen euro uit om noodlijdende zzp-ondernemers aan een baan en perspectief te helpen. De steun die het kabinet nu aan zelfstandigen biedt, is volgens de gemeente onvoldoende.

Amsterdam helpt noodlijdende zzp-ondernemers, zoals koks en masseurs, aan ander werk. baan. Foto: Pixabay
De Volkskrant schrijft dat het dit voorjaar nog geen vijf weken duurde voordat 41.000 Amsterdamse zzp-ondernemers zich bij de gemeente hadden gemeld voor de Tozo, een noodmaatregel die het inkomen aanvult tot het bestaansminimum. ,,Een bizar getal", vindt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Dat is namelijk de helft van alle zelfstandig ondernemers in de hoofdstad. Ter vergelijking: landelijk deden 374.000 van de circa 1,5 miljoen zelfstandigen een beroep op de regeling.
Amsterdamse arbeidsmarkt extra hard geraakt
Het toont hoezeer de Amsterdamse arbeidsmarkt wordt geraakt door de coronacrisis. Niet alleen zijn zwaar getroffen sectoren als de horeca, toerisme en cultuur er oververtegenwoordigd, maar ook mensen met flexibele arbeidsrelaties. Met de Tozo, die het inkomen aanvult tot 1.050 euro, kon de grootste nood die eerste maanden worden gelenigd, maar het is volgens Groot Wassink geen oplossing voor de langere termijn.
,,Overheid heeft flexrelaties jarenlang gestimuleerd, dus we hebben verantwoordelijkheid om zelfstandigen te helpen"
Zelfstandigen hebben perspectief nodig
Zelfstandigen die tot voor kort prima in hun levensonderhoud konden voorzien, worden door de coronacrisis teruggeworpen op het bestaansminimum, terwijl ze wél Amsterdamse prijzen betalen voor bijvoorbeeld hun woning. Bovendien kunnen veel zzp-ondernemers geen aanspraak meer maken op de Tozo omdat het inkomen van hun partner sinds juni meetelt. Het kabinet beloofde begin deze maand weliswaar 130 miljoen euro voor deze en andere flexwerkers die tussen wal en schip vallen, maar volgens Groot Wassink is er ook perspectief nodig.
De tweede lockdown bewijst nog eens dat veel werk, bijvoorbeeld in de toerismesector, op korte termijn niet meer terugkomt. Het kabinet hamert dan ook op het belang om mensen van werk in krimpsectoren naar werk in groeisectoren te begeleiden. ,,Maar voor zzp-ondernemers stelt het met 6,5 miljoen euro niet genoeg geld beschikbaar", vindt Groot Wassink. ,,Alle dienstverlening is gericht op mensen in loondienst. Formeel zijn zzp-ondernemers ook geen doelgroep waar je re-integratie voor inzet."
Lees ook: Coronacrisis: drie zzp-ondernemers, drie verhalen...
Zzp-ondernemers kunnen minder een beroep doen op de verzorgingsstaat omdat ze daar relatief ook minder aan bijdragen. Zo betalen ze geen WW-premie en betaalt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vier op de tien helemaal geen inkomstenbelasting. Maar dat argument wuift Groot Wassink weg. ,,De overheid heeft flexrelaties jarenlang gestimuleerd, dus we hebben ook een verantwoordelijkheid om zelfstandigen bestaanszekerheid en perspectief te bieden."
Zelfstandigen in loondienst of het eigen bedrijf heruitvinden
De 7 miljoen euro die Amsterdam uittrekt, zal onder meer worden besteed aan de begeleiding van zelfstandigen naar werk in loondienst of het heruitvinden van het eigen bedrijf. Het is een van de investeringen die de stad doet om op de langere termijn werkgelegenheid te creëren. ,,Een verantwoorde keuze", vindt Groot Wassink, hoewel zijn stad een tekort van 198 miljoen euro op de begroting verwacht. ,,Het is veel beter om zelfstandigen nu aan het werk te krijgen of te houden. Anders komen ze straks alsnog met schulden in de bijstand. Dan ben je penny wise, pound foolish."
,,Ik ben gedwongen iets anders te bedenken, maar overal zie ik beren op de weg"
Cecile Wiewel verruilt massagetafel voor vuilniswagen
,,Als je zzp-ondernemer bent, heb je wel vaker momenten dat het even tegenzit", vertelt Cecile Wiewel als zelfstandig massagetherapeut. ,,Dat je gras moet eten en in de kou moet zitten. Aan het begin van de coronacrisis dacht ik daarom nog: ik hou het wel even vol. Maar het duurde langer en langer en ik voelde me steeds ongemakkelijker aan de kassa van de supermarkt. Ik heb veel moeite om mijn hand op te houden. Ik haat uitkeringen. Maar uiteindelijk heb ik toch die Tozo aangevraagd."
,,Op een gegeven moment kreeg ik een vragenlijst van de gemeente toegestuurd, waarop ik kon aangeven of ik wilde stoppen als zzp-ondernemer of doorgaan. Ik kreeg een reactie terug omdat ik had aangegeven dat ik een groot rijbewijs heb. Dat heb ik na de economische crisis van 2008 gehaald, maar ik had er niets mee gedaan omdat ik te druk was met mijn eigen bedrijf."
Opgelucht dat mensen meedenken
Toen de gemeente erover begonnen, dacht ze direct: 'Wauw, zou het nog kunnen?' ,,Je wilt niet weten wat een opluchting het is dat mensen meedenken en dat het niet alleen op mijn schouders terechtkomt. De gemeente biedt me nu bijscholing, daarna wil ik bijvoorbeeld op de vuilniswagen beginnen. Dat lijkt me de juiste manier om ervaring op te doen door de smalle straatjes. En dan kan ik van daaruit makkelijk verder solliciteren naar grotere wagens. Misschien een met oplegger. Dan zit ik in ieder geval op de rit en kan ik daarnaast misschien mijn massage-praktijk deels volhouden."
Tekst gaat verder onder de foto van Cecile Wiewel. Foto: Sabine van Wechem
Mieke Soelman stopt als freelance kok maar wil vrijheid behouden
Mieke Soelman (foto onder) is freelance kok, maar ook zij staat op het punt om met behulp van de gemeente Amsterdam in loondienst te gaan. ,,Ik werkte als kok vooral in grote bedrijfsrestaurants, zoals die van Google. Tijdens de eerste lockdown heb ik nog voor de buren gekookt, elke week een menu. Maar op een gegeven moment gingen alle restaurants dat doen en liep de animo terug. Waar ik het meest tegenaan loop, is dat ik mijn zelfstandigheid ben kwijtgeraakt. Ik heb de eerste Tozo wel gekregen, maar de tweede en derde niet omdat mijn partner verdient."
'Gedwongen om iets anders te bedenken'
,,Ik ben eerder van carrière geswitcht, toen ging ik van verzekeringswiskundige naar kok. Het verschil is dat ik er toen klaar voor was en mijn passie volgde. Nu word ik gedwongen iets anders te bedenken, en dat is best lastig. Overal zie ik beren op de weg en dat zijn geen knuffelberen."
Door de enthousiaste inbreng van de mensen van de gemeente, gaat ze nu zelf meer op onderzoek uit. ,,Ik ben nu bezig mijn cv weer op orde te brengen en ik moet echt weer leren solliciteren. Wat voor werk ik ook ga doen, het moet iets zijn waarin ik vrijheid heb. Het wordt wel even moeilijk om straks met vakantiedagen te werken en elke dag dezelfde mensen te zien op kantoor."
Lees ook: Foodtrucks staan door corona stil: zo zorgen zzp-ondernemers voor omzet