Aangeboden door Univé
Branded Content AOV
Waarom zou je een arbeidsongeschiktheids-verzekering voor zzp'ers afsluiten?
Natuurlijk weet je dat er ontzettend veel komt kijken bij zelfstandig ondernemen. En dat een slimme ondernemer verder kijkt dan zijn gezonde neus lang is. Want wat als je door dikke pech tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp hebt? Of zonder rechtsbijstandverzekering zzp dringend juridische hulp nodig hebt? Zulke verrassingen kunnen je een hoop financiële ellende bezorgen.

Foto: Getty Images
Onverzekerd op eigen risico
Hoewel een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor zzp’ers op dit moment nog niet wettelijk verplicht is, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Simpel gezegd: eigen schuld, dikke bult. Nu denk je misschien dat je niets overkomt als je voorzichtig bent. En je bent niet de enige: 40 procent van de zzp’ers in Nederland heeft niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Toch raken 200 mensen per dag onverhoopt uitgeschakeld. Denk daarbij niet alleen aan werkongevallen – ook door een burn-out of zwangerschap raak je (tijdelijk) van de arbeidsmarkt.
Buffer als vangnet: minder handig dan je denkt
Wellicht beschik je over wat (spaar)geld om van te leven als je arbeidsongeschikt raakt. Maar besteed je die zuurverdiende centen niet liever aan iets leukers? Bovendien is een AOV voor zzp’ers een stuk betaalbaarder dan je denkt: uit onderzoek blijkt dat slechts één jaar van je buffer leven al meer kost dan 10 jaar aan bruto AOV-premie.
''Ondernemen zonder rechtsbijstandsverzekering kan een dure grap zijn''
Fiscaal aftrekbaar
Daarnaast heb je, als arbeidsongeschikte zzp’er met een buffer of spaargeld, pas recht op een bijstandsuitkering als je eigen geld helemaal op is. Met een AOV voor zzp’ers zorg je dat je niet aan het kortste eind trekt en kun je maar liefst 90 procent van je inkomen dekken. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar – wat betekent dat je een groot deel van het bedrag weer terug krijgt van de Belastingdienst.
Zakelijke rechtsbijstand: geen overbodige luxe
We weten allemaal hoe prijzig een juridisch conflict kan uitpakken. Ondernemen zonder rechtsbijstandsverzekering kan dan ook een dure grap zijn. Soms heb je direct gespecialiseerd juridisch advies of hulp bij incasso nodig. Als een afnemer ineens de samenwerking opzegt en de door jou gemaakte kosten niet wil vergoeden, bijvoorbeeld. Als een opdrachtgever of klant een grote factuur niet (of niet op tijd) wil betalen. Of als je wil weten of je cruciale documenten juridisch kloppen en bruikbaar zijn. In zulke gevallen is het fijn als je beschikt over juridische bijstand. Zo hoef jij je niet bezig te houden met kleine lettertjes en boze e-mails, maar met het draaiende houden van je onderneming – inclusief koel hoofd en een gerust hart.