Nieuws AOV

Dit vinden Broodfondsen, zzp-organisaties en zzp'ers van voorstel aov

Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) met een inkomensafhankelijke premie, aldus het voorstel van de Stichting van de Arbeid. In het voorstel staat te lezen hoe hoog de premie wordt en wat er gebeurt met broodfondsen. ,,We hebben gekozen voor een heel flexibel systeem,'' zegt Margreet Drijvers van zzp-belangenbehartiger PZO.

Ezra Hakze | Foto: ANP 3 maart 2020

Laatste update: 4 maart 2020 12:12

ANP 407673199 1

Fried Kaanen (MKB-Nederland) , Hans de Boer (VNO-NCW), Leo Hartveld (FNV), Minister Wouter Koolmees (SZW), Kitty Jong (FNV) tijdens de overhandiging van het voorstel aan minister Koolmees.

Het voorstel voor de verplichte aov komt uit de koker van verschillende belangenbehartigers en is op dinsdag gepresenteerd aan minister Koolmees (Sociale Zaken). In het voorstel staat dat de premie voor de aov inkomensafhankelijk is en dat zzp'er kunnen kiezen voor een wachttijd van een halfjaar, een jaar, of twee jaar. Als je voor een langere periode van uitstel kiest (bijvoorbeeld twee jaar), dan betaal je een lagere premie.

Flexibel systeem

Naar schatting is een zzp'er met een bruto jaarinkomen vanaf 20.000 euro, maandelijks tussen de 120 tot 220 euro bruto kwijt zijn aan de verplichte aov. Netto is dat tussen de 85 en 150 euro per maand. De verzekering dekt een inkomen van maximaal 30.000 euro bruto per jaar. De maximale uitkering zal 1650 euro bruto per maand bedragen, gelijk aan het wettelijk minimumloon.

Lees ook: Voorstel: dit moeten zzp'ers gaan betalen voor verplichte aov

Hoewel de uitkering daarmee laag uit lijkt te vallen, zegt Margreet Drijvers van zzp-organisatie PZO dat er draagvlak is voor de aov onder haar achterban. PZO was ook betrokken bij de onderhandelingen over het voorstel, net als werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en werknemersorganisaties CNV, VCP en FNV Zelfstandigen.

Margreet Drijvers (PZO) licht het voorstel toe: ,,We hebben gekozen voor een heel flexibel systeem, waarbij het grootste gedeelte van de zelfstandigen, die zo'n 30.000 bruto verdienen, zich kan verzekeren. Zelfstandigen die meer verdienen en voor wie de uitkering te laag is, hebben de mogelijkheid om zich aanvullend te verzekeren in de private markt. En ook is er een standaard wachttijd, die je uit kunt stellen tot twee jaar. In die tijd betaal je een lagere premie.''

Broodfondsen en aov

Ook broodfondsen zijn betrokken geweest bij het akkoord. Om zelfstandigen die bij een broodfonds zitten tegemoet te komen, is de wachttijd van twee jaar mogelijk gemaakt. Broodfondsen bieden standaard maximaal een verzekering voor twee jaar, daarna kunnen zelfstandigen dus overgaan op de verplichte aov.

,,Deze nieuwe verzekering biedt ondernemers keuzevrijheid en dat is een eerste stap op weg naar een moderner arbeidsstelsel”, zegt André Jonkers van de BroodfondsMakers in een persbericht. Er zijn op het moment circa 26.000 leden van 580 broodfondsen, waarbinnen ondernemers samen sparen voor een uitkering bij ziekte. Onder hen leefde de vrees dat hun collectief opgebouwde vangnet door de aov verloren zou gaan.

Voordeliger of niet?

Wel is het zo dat zelfstandigen die bij een broodfonds zitten en voor de wachttijd van twee jaar kiezen, nog steeds wat premie voor de aov moeten betalen, al is die lager. Op de vraag of dat wel zo voordelig is, zegt Drijvers van PZO: ,,Dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Dit voorstel brengt dat met zich mee, maar geeft je wel de vrijheid om te kiezen wat het beste bij jou past. Het voordeel van een broodfonds is dat je met een groep zzp'ers samen spaart voor ziekte. Als er niemand ziek wordt, houd je dus je inleg.''

''Het lijkt er op dat deze verplichte aov is ontworpen met de onderkant van de zzp-groep in gedachten''

Wim de Vink, zelfstandige

Hoe kijkt zzp'er naar aov-voorstel?

Wat vinden de zelfstandigen er eigen zelf van? We vragen het Wim de Vink, een van de zzp'ers die we het afgelopen jaar volgden voor de videoserie 'EenmansZaken'. Het eerste dat hem opvalt zijn de verschillen tussen netto- en brutobedragen. Volgens De Vink fiscaal vast interessant, maar niet zo transparant.

,,De arbeidsongeschiktheidsvoorziening waar ik aan mee doe, AOV bouw (onderdeel van AOV profs), werkt met netto bedragen. Netto inbreng en netto uitkering. Misschien mis ik een fiscaal voordeel, maar dat vind ik wel makkelijker praten. Ik betaal nu 150 euro inbreng en 25 euro administratie/beheerkosten per maand. Twee jaar lang krijg ik dan 2.000 euro netto per maand uitgekeerd. Eigenlijk is het bedrag 2.150 euro, maar die 150 meer is mijn inleg.''

'Opmerking Drijvers wankelt'

De Vink: ,,Ik kan, vergelijkend met de cijfers in dit artikel, mij ook ‘verzekeren’ met een inleg van 225 netto per maand voor een uitkering van 3.225 euro per maand waarvan 3.000 wordt uitgekeerd. Het belangrijkste verschil is dat als ik stop met mijn bedrijf omdat ik wil pensioneren of naar een baas ga, mijn inbreng minus het aan zieken uitgekeerde percentage weer terug krijg. Al met al ben ik bij mijn eigen vrijwillige voorziening veel beter af dan bij de verplichte. Ondanks dat de administratie/beheerkosten fors zijn, worden ze ruimschoots vergoelijkt door de verhoudingsgewijs royale uitkering.''

,,De opgewekte opmerking van mevrouw Drijvers, dat je, als je meer wil dan het minimum je makkelijk kan bij verzekeren, lijkt dan toch te wankelen omdat er veel geld kwijt is aan de relatief dure verplichte aov en er dus minder overblijft voor een relatief goedkopere vrijwillige aov. Het lijkt er op dat deze verplichte aov is ontworpen met de onderkant van de zzp-groep in gedachten; de groep die het overigens echt nodig heeft.''