Nieuws AOV

Koolmees maant verzekeraars zzp’er te accepteren voor verplichte aov

Verzekeraars moeten zzp’ers toelaten als de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor die groep er uiteindelijk komt. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Redactie De Ondernemer / MVO 20 juni 2019

Zzp 106

,,Een acceptatieplicht zzp-verzekering ligt voor de hand", zei Koolmees (D66) woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over het pensioenakkoord waar NU.nl verslag van deed.

Partijgenoot Steven van Weyenberg kaartte het onderwerp aan, omdat hij vreest dat zelfstandigen met een ‘vlekje’ straks niet in aanmerking komen voor een verzekering of voor hogere premies worden gesteld door een arbeidsbeperking.

Koolmees deelt naar eigen zeggen deze zorgen. De minister vindt echter dat niet alle zzp’ers zich verplicht hoeven te verzekeren. Zo kunnen mensen die in loondienst werken en daarnaast een eigen onderneming hebben een uitzondering vormen, stelt hij.

Momenteel wacht de minister nog op een advies van werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties. Deze partijen zullen naar verwachting begin volgend jaar met een plan van aanpak komen.

Lees ook: Zzp-boegbeeld Maessen: AOV zelfstandigen 'niet uitvoerbaar'

GroenLinks en de PvdA hadden zich voor het debat al achter Koolmees geschaard. Deze steun is hard nodig om het pensioenakkoord, waaronder de aov-regeling valt, in de Eerste kamer erdoorheen te drukken. Daar heeft de coalitie van VVD, CDA, D66, en ChristenUnie geen meerderheid.

50PLUS, FvD, SP en PVV zijn intussen nog niet overtuigd. Volgens de oppositiepartijen ontbreekt het aan onder andere harde garanties dat de pensioenen niet of minder snel worden gekort.