Nieuws AOV

Ondernemer Michel (39) komt niet in aanmerking voor hulp na hersenbloeding: ‘Verzekering niet te betalen’

Ineens deed zijn arm het niet meer. En kon hij niet meer praten. Michel Lindaart (39) uit Nieuwegein kreeg vorige week een hersenbloeding. Sindsdien kan hij niet meer werken, terwijl hij zelfstandig ondernemer is. ‘Ik kan zo mijn huur en auto niet meer betalen.’

Indra Jager (AD) 20 juli 2022

Onverzekerd aov michel zelfstandig ondernemer hersenbloeding Nieuwegein

Michel kan niet meer werken na een hersenbloeding en is daarom een geldinzameling begonnen. Foto: Mel Boas

Lees ook: 60 jaar en zzp’er met een zwaar beroep, zoals Hedo? Zie je dan maar eens te verzekeren

Hij was een nachtje weg met een vriendin. ’s Ochtends stapte hij uit bed en wilde hij wat drinken pakken. Maar dat lukte niet: zijn arm wilde niet meewerken en zijn stem leek het niet meer te doen. ,,Ik voelde me ook niet helemaal lekker, dus belde de vriendin 112. De ambulance kwam en tien minuten daarna lag ik in het ziekenhuis”, vertelt Lindaart over de dag waarop het misging op AD.nl.

Hersenbloeding mogelijk door stress en spanningen

Het blijkt een hersenbloeding, maar een oorzaak wordt niet gevonden. Lindaart zelf denkt dat het door stress en spanningen uit de loop der jaren komt. En deze nieuwe situatie helpt daar niet bij. Want de klusser moet noodgedwongen zeker vier maanden thuisblijven en revalideren. Zijn stem is bijna helemaal terug, zijn arm doet het weer, maar de fijne motoriek in zijn arm werkt nog niet. En niet werken, betekent geen inkomsten.

"Ik kan geen potlood vasthouden, schilderen of tekenen"

Michel Lindaart

,,Ik kan een zaag in mijn hand houden, maar ik kan met die hand niet de kracht zetten om hem recht te houden. Ik kan ook geen potlood vasthouden, schilderen of tekenen.” Dat is voor iemand met een bouwbedrijf natuurlijk alles behalve handig. Lindaart begint over een paar weken met revalidatie vanuit het ziekenhuis, maar is zelf alvast begonnen. ,,Ik merk elke dag verbetering en volgens de neurologen ga ik volledig herstellen.”

Voor alles 100 euro extra

Maar in de tussentijd kan hij niet, of amper, werken. En dat levert hem veel stress op. Verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid was hij namelijk niet. ,,Daar heb ik wel naar gekeken, maar voor alles wat je wil verzekeren betaal je zo 100 euro extra. Je wil verzekerd hebben dat je je vinger eraf snijdt, voor het geval je een auto-ongeluk krijgt, langdurig invalide wordt, et cetera. Maar ik kwam dan al gauw uit op 1000 euro per maand aan verzekeringskosten. Dat kan ik niet betalen.”

Lees ook: Tips uit de praktijk: hoe je te verzekeren als zelfstandige tegen arbeidsongeschiktheid

Michel Lindaart. Foto: Mel Boas

Een buffer opbouwen, lukte ook niet. Lindaarts klusbedrijf loopt volgens hem namelijk best goed, maar hij heeft nog schulden uit zijn vorige relatie. Eind volgend jaar zou hij eindelijk van alles af zijn. Maar hoe het er nu naar uitziet, werkt hij zichzelf door de gevolgen van de hersenbloeding juist verder de afgrond in.

"Ik ben bang dat ze daar zeggen: je hebt een schuld, vraag maar fai­lis­se­ment aan"

Michel Lindaart

10.000 euro nodig om te overbruggen

Een collega-klusser heeft aangeboden om samen kleine klussen te gaan doen, dan kan de collega de dingen doen die Lindaart niet kan. Dat is fijn, maar helaas niet genoeg om zijn huur en auto van te betalen, zegt hij. Daarom kwam een vriendin met het idee voor een geldinzameling. 10.000 euro heeft Lindaart nodig om de komende tijd te overbruggen. ,,Dan kan ik vijf maanden mijn huur, gas, water, licht, televisie, internet, telefoon, autoverzekering en wegenbelasting betalen.”

Hij vindt het wel wat om zoveel geld te vragen, maar heeft voor zijn gevoel ook geen andere keuze. ,,Je moet toch iets aanpakken. Bij de gemeente zeiden ze dat ik niet in aanmerking kom voor hulp. Ik ben bang dat ze daar zeggen: je hebt een schuld, vraag maar faillissement aan.”

Lees ook: Kabinet schuift verzekeringsplicht zzp'er op de lange baan: 'Uitvoering AOV niet voor 2027'

Het is nu nog spannend hoe goed het gaat lopen. In elk geval is er al 1200 euro opgehaald, voornamelijk door collegaklussers. ,,Dat is helemaal geweldig. Dat verwacht je niet. Je hoort weleens verhalen over dit soort acties en dan denk je: stel ik zou iets hebben, hoe groot is de kans dan dat het voor mij zou werken?”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws