Nieuws AOV

21.000 zzp'ers ondertekenen petitie ‘NEE tegen verplichte AOV voor zelfstandigen’

Meer dan twintigduizend zelfstandigen onderschrijven de petitie tegen de verplichte AOV speciaal voor zzp. Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging, overhandigt de petitie dinsdag 30 mei aan de Tweede Kamer.

Van onze redactie 26 mei 2023

Petitie zzp verplichte aov werkvereniging roos wouters

Foto: Shutterstock.

Dat zoveel zelfstandigen de petitie tegen de verplichte AOV speciaal voor zzp'ers ondertekenden, betekent volgens Wouters niet dat zelfstandigen onsolidair zijn. ,,Deze petitie pleit voor een sociaal stelsel voor alle werkenden. Daar is dus wel draagvlak voor. Een stelsel voor alle werkenden past ook veel beter bij een moderne arbeidsmarkt waarin mensen steeds vaker van arbeidsrelatie veranderen en werkvormen combineren”, aldus de oprichter van het initiatief voor en door modern werkenden.

"Deze petitie pleit voor een sociaal stelsel voor alle werkenden. Daar is dus wel draagvlak voor"

Roos Wouters

Geen draagvlak voor aov zzp, wel voor basisvoorziening alle werkenden

Dat de weerstand tegen de voorgestelde AOV-plicht voor zelfstandigen breed gedragen wordt, blijkt ook uit de enquête van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Tweeënzeventig procent van ondervraagden is tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor IB-ondernemers. Evenals de Werkvereniging, zien Hans Borstlap, de voorzitter van de commissie regulering van werk, en Cristel van de Ven (VZN) liever dat de minister aan de slag gaat met de ontwikkelen van een collectieve basisvoorziening arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden.

Lees ook: VZN: bijna driekwart zzp'ers tegen AOV-plan minister Van Gennip

'AOV-plan van kabinet is onuitvoerbaar'

De beroepsfederatie Register Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI-AOV) noemt het plan van het kabinet zelfs onuitvoerbaar. ,,De uitvoering gaat een heel groot probleem worden. De Belastingdienst krijgt moeite met het innen van de premies. Het UWV zal gaan worstelen met het uitvoeren van de regeling,” zo concludeerde de RADI naar aanleiding van een kennissessie over de verplichte AOV voor zelfstandigen. “Eigenlijk moet het hele stelsel van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de schop”, zegt ook RADI-AOV. ,,Liever willen we een algemene basisvoorziening die geldt voor alle werkenden. Dat moet dan eerlijk en betaalbaar zijn voor heel werkend Nederland.”

Tijdens de petitieaanbieding zal Wouters de Kamerleden verzoeken om minister van Gennip op het hart te drukken om werk te maken van een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor alle werkenden.

Lees ook: Henk Vermeer (BBB): 'Onduidelijk wat verplichte AOV moet oplossen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws