Nieuws AOV

Verplichte verzekering zzp'ers lastige klus voor kabinet: 'Geen animo voor'

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) die het kabinet wil invoeren voor zzp'ers stuit op veel verzet. Het aantal zelfstandigen in ons land blijft groeien, maar de meeste kunnen op dit moment geen verzekering betalen.

Ertan Basekin (NU.nl) 7 april 2023

Verplichte verzekering zzpers invoering kabinet van gennip aov

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft in Nieuwspoort een toelichting op hoe het kabinet de arbeidsmarkt gaat aanpakken. Foto: ANP.

,,Er is weinig animo voor deze regeling. Daardoor kan dit weleens heel lastig worden voor de minister", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, tegen NU.nl.

De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat zzp'ers een vangnet hebben als ze ziek worden. Het is nog niet bekend hoe de verzekering eruit komt te zien. Maar het kabinet gaat ervan uit dat die uitlegbaar, uitvoerbaar en betaalbaar moet zijn en tijdig kan worden ingevoerd.

"Er is weinig animo voor deze regeling. Daardoor kan dit weleens heel lastig worden voor de minister"

Hoogleraar Ton Wilthagen

De discussie over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering speelt al jaren. Het aantal zzp'ers in ons land is sinds het begin van de coronacrisis flink toegenomen. Vooral in sectoren als de zorg, het onderwijs en de bouw.

Een betere balans tussen werk en privé, minder werkdruk en hogere tarieven hebben ervoor gezorgd dat er momenteel ruim 1,24 miljoen zelfstandigen zijn. Vlak voor corona waren dat er nog een miljoen. Van de zzp'ers is naar schatting 20 procent verzekerd.

Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is de arbeidsmarkt uit balans en moet het kabinet daarom ingrijpen. Mensen moeten daardoor meer zekerheid krijgen. ,,Maar het beleid wordt er met een verplichte aov voor zzp'ers niet vriendelijker op", zegt Wilthagen.

Lees ook: Verplichte aov voor zelfstandigen: minister wil één jaar wachttijd, VZN twee jaar

'Laat zzp'ers zelf bepalen bij wie zij zich verzekeren'

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, de grootste zzp-organisatie voor de bouwsector in ons land, sluit zich daarbij aan. Hij denkt dat een uniforme regeling niet gaat werken en dat het kabinet de zzp'er vooral duurder wil maken.

,,Wij zijn niet per se tegen het verplicht verzekeren, maar laat zelfstandigen zelf bepalen bij wie zij dat doen", zegt Verhoef. ,,Zorg als kabinet voor bepaalde randvoorwaarden waar zzp'ers aan moeten voldoen."

Dan kan de zelfstandige zelf naar een verzekeraar of naar een broodfonds, waarin zzp'ers samen sparen als een van hen door ziekte niet kan werken. ,,Er zijn al genoeg alternatieven die ook betaalbaar zijn. De verplichte aov gaat een zzp'er bovendien zo'n 200 euro per maand aan premie kosten. En de uitkering bij ziekte ligt rond het bijstandsniveau. Daar schieten we niks mee op."

Verhoef vindt het verder geen goed idee dat het kabinet de verplichte aov wil laten uitvoeren door het UWV. ,,De uitkeringsinstantie heeft al grote moeite om bepaalde taken uit te voeren. Hoe bedenk je dit?"

Lees ook: Hervorming arbeidsmarkt: 'Meer meters nodig op zzp-dossier, bal bij kabinet'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws