Nieuws AOV
Zzp'ers houden hart vast voor verplichte AOV
Met het pensioenakkoord binnen handbereik steekt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers plots de kop op. Zzp'ers houden hun hart vast. Wij vroegen een aantal hoofdrolspelers uit de zzp-serie EenmansZaken te reageren op het Haagse politieke voornemen.

De meeste zzp'ers die we spreken over verzekeringen zijn het eens over het belang ervan. ,,Je weet immers nooit van te voren of je arbeidsongeschikt raakt. Dat kan natuurlijk verschillen van een gebroken been tot een burn-out. Als je goed verzekerd bent ontvang je een basisinkomen, wel zo prettig voor alle vaste lasten”, reageert Simone van der Koelen (34), receptontwikkelaar en foodfotograaf.
Basisverzekering
Andere zelfstandigen voelen zich voor het blok gezet door de verplichte verzekering. ,,Ik vind het belangrijk om als zzp'er veel vrijheid te ervaren. Ook in de keuzes die ik maak wat betreft verzekeringen. De voornaamste reden waarom ik niet verzekerd ben is omdat het duur is”, zegt maatschappelijk werkster Santucia Gradner (33), hoewel ze een verplichte AOV niet per se een slecht idee vindt. Ze denkt dat de kosten wellicht nog kunnen meevallen omdat de verzekering collectief is en verplicht ,,Dat is een aanname, mochten de kosten toch te hoog zijn dan is het flink balen.”
Lees ook: Zzp-boegbeeld Maessen: AOV zelfstandigen 'niet uitvoerbaar'
Ook Van der Koelen heeft er een dubbel gevoel bij. ,,Mag je niet meer zelf beslissen of je dit risico wilt lopen? Stel dat iemand een dikke bankrekening heeft en daar tijden op kan teren.... is het dan wel nodig”, vraagt ze zich hardop af.
Zorgverzekering
Denis Maessen, voorzitter van de zelfstandigenvereniging PZO-ZZP laat in een artikel op De Ondernemer weten een voorstander te zijn van een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor álle werkenden. Daar kan zzp'er Karsten de Graaf (35) zich wel in vinden. ,,Als je dit vorm geeft zoals ook met de zorgverzekering waarbij iedereen een verplicht eigen risico heeft met een basisverzekering lijkt me een goed startpunt. Als je dan een hoger inkomen wilt verzekeren betaal je meer premie. Anderzijds lijkt me bij een langere periode zonder inkomen een "korting" genereren een goede optie”, zegt de boekhouder, die toegeeft zelf geen AOV te hebben. ,,In mijn branche hoef ik in principe niet de deur uit dus als ik mijn mobiliteit verlies is er nog weinig aan de hand. Maar ook als ik mijn benen breek kan ik zo'n periode wel opvangen met opgebouwde buffer.”
Lees ook: EenmansZaken: Zo regel je verzekeringen en een goed pensioen
Verzekeraars
ICT-ondernemer Dirk Boer (36) denkt dat het beter is om gelijk het hele sociale stelsel op de schop te nemen. “Het lijkt me beter om dit op overheidsniveau te regelen, waarbij commerciële belangen van de verzekeraar niet meespelen”, zegt hij. In het sociale stelsel zou wat hem betreft ook negatieve inkomstenbelasting worden opgenomen. Daarbij krijgen mensen beneden een bepaald inkomensniveau overheidshulp in plaats van belastingen te betalen.
Tarieven opschroeven
Het lijkt onvermijdelijk dat zzp'ers hun tarieven moeten opschroeven om zich voortaan te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandige boekhouder De Graaf denkt dat je hiermee alleen jezelf hebt. “Je moet dat hogere tarief wel weer waarmaken, want aankomen met het argument dat je je moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, daar heeft een opdrachtgever niks mee te maken.”