Nieuws AOV
ZZP Nederland: 'Nieuwe voorstel aov meer kans van slagen'
In de periode 1998 tot 2004 betaalden ondernemers premie in het kader van de wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, de WAZ. Deze vroege voorloper van de voorgestelde aov liep echter al snel stuk. Volgens ZZP Nederland heeft het nieuwe voorstel meer kans van slagen.

Foto: Unsplash
Het belangrijkste verschil in de voorgestelde aov met de WAZ is de toevoeging van een zogenaamd premieplafond. ,,Bij de WAZ was bepaald dat iedere zelfstandige een bepaald percentage van zijn inkomen moest inleggen. Dit terwijl de uitkering niet inkomensafhankelijk was en net zoals bij de AOV op het niveau van het wettelijk minimumloon lag. Zelfstandigen met een hoog inkomen betaalden dus veel geld, maar zouden nooit een uitkering op hun inkomensniveau kunnen krijgen", zegt Maarten Post, voorzitter stichting ZZP Nederland.
Loondienst was de norm
De premies leverden binnen een paar jaar bovendien een dik overschot in de pot op, waardoor werd besloten om ermee te stoppen. ,,Bovendien waren er toentertijd voldoende alternatieven in de private markt. Het was ook een andere arbeidsmarkt dan nu, met minder zzp'ers. In die tijd was loondienst de norm. Na de crisis van 2008 is dit veranderd, vandaar dat minister Koolmees met voorstellen komt voor een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen", zegt Margreet van Beem, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Lees ook: Dit vinden Broodfondsen, zzp-organisaties en zzp'ers van voorstel aov
Om de scheefgroei van de vorige regeling te voorkomen, heeft ZZP Nederland om een premieplafond gevraagd. Zo kan de premie nooit boven de uitkering uitstijgen. ,,Wij gaan daarom mee in het voorstel voor de aov, mede omdat andere voor onze leden belangrijke punten zijn toegevoegd, zoals verzekering tot aan aov-leeftijd en de acceptatieplicht. Verzekeraars mogen niemand uitsluiten", zegt Post.
Vraag om noodmaatregel
In dit kader laat Post weten dat ZZP Nederland het Kabinet om een noodmaatregel heeft gevraagd voor zelfstandigen die zich nu niet kunnen verzekeren omdat ze individueel uitgesloten zijn of een polis hebben tot leeftijd 60. ,,Omdat de invoering nog enkele jaren op zich laat wachten, staan de nu onverzekerbare zelfstandigen nog steeds in de kou. Het Kabinet moet daarom per direct een noodmaatregel treffen”, aldus Post.
Overigens blijkt uit voorlopige cijfers van het UWV, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de ter ziele gegane WAZ, dat in 2018 nog altijd 10.803 mensen een lopende WAZ-uitkering hebben.