Video Zzp

EenmansZaken: Is een zzp’er wel een echte ondernemer?

In Nederland zijn er meer dan een miljoen zzp’ers werkzaam, die allemaal ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Zij zijn dus officieel 'ondernemer' en worden door de overheid en belastingdienst als bedrijf behandeld. Maar voelen zij zich ook ondernemer? In de eerste aflevering van onze nieuwe videoserie 'EenmansZaken' vragen we het de zzp’ers zelf. Lees en/of kijk mee!

Video: Vincent Krijtenburg | Tekst: Ezra Hakze 9 april 2019

;cc_load_policy=1

1: Waarom zou een zzp’er géén ondernemer zijn?

Als zzp’er betaal je belasting over je winst, moet je een administratie bijhouden en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan als ondernemer. Zo op het oog is het dus evident dat een zzp’er ondernemer is, ware het niet dat sommigen kampen met een gering aantal opdrachtgevers. Als je veel uren bij een bedrijf maakt, bijvoorbeeld omdat ze heel tevreden over je werk zijn, begint het al snel op een verkapt dienstverband te lijken.

Ook een risico om de schijn tegen te krijgen: je hoeft als zzp’er niet aan alle zakelijke eisen te voldoen waar een bv wel aan moet voldoen. Veel zelfstandigen hebben niet eens een zakelijke rekening en ontvangen hun omzet gewoon op de privérekening. De omzet lijkt in dat geval eerder op een brutosalaris.

Lees ook: Britse pitchcoach beste zzp’er van Nederland

Risico en acquisitie

Toch twijfelen onze panelleden er niet aan: zij voelen zich stuk voor stuk ondernemer. Zelfs al zijn ze afhankelijk van opdrachtgevers die hen inhuren, zoals een stichting, productiebedrijf, zorginstantie of school. Zelfstandig maatschappelijk werker Santucia Gradner formuleert een definitie die we van meer zzp’ers horen: als ze niet werkt heeft ze geen of weinig inkomen en dus werkt ze voor eigen rekening.

Zoals elke ondernemer is Gradner niet zeker van inkomen en ontvangt ze geen maandelijkse loonstrook. Ze loopt risico en dat hoort bij ondernemerschap. Een ander kenmerk van ondernemer zijn: acquisitie. Verhuizer Arnoud van Werkhoven vertelt dat hij zich vooral door dit aspect van zijn werk ondernemer voelt. ,,Ik zie elke dag kansen in het zakendoen, wat varieert van binnenkomen bij klanten en kijken of er nog meer handel is tot praten op netwerkborrels.''

Lees ook: Opdrachtgever moet nog een jaar langer wachten op nieuwe zzp-wet

Freelancer of ondernemer

Nicole Kroes, zelfstandig setdresser voor tv, maakt onderscheid tussen een freelancer en een ondernemer. Zelf werkte ze vaak in opdracht van bedrijven, zodat ze zich eerder freelancer voelde: een werknemer met verschillende werkgevers. Kortgeleden nam ze afscheid van een grote opdrachtgever om zelfstandig aan de slag te gaan als foodspecialist en -stylist. ,,Maar ik ben nog aan het uitzoeken wat ik precies ga doen'', vertelt ze.

En dat is precies de crux: vanaf nu wil ze haar werk meer zelf vorm gaan geven in plaats van dat een opdrachtgever vertelt wat ze moet doen. Het vat de kwestie zzp'er annex ondernemer goed samen: zzp’ers hebben de vrijheid van het ondernemerschap als zij als freelancer in opdracht werken, maar kunnen ook beslissen om nog meer ondernemer te worden en hun eigen product of dienst in de markt te zetten.

Te zien in deze video:

  • Dirk Boer,
  • Wim de Vink,
  • Nicole Kroes,
  • Santucia Gradner,
  • Jan-Willem Duim,
  • Sjaak Schouten,
  • Shakira Wong Chung,
  • Simone van der Koelen,
  • Karsten de Graaf,
  • Arnoud van Werkhoven.

EenmansZaken afleveringen

Ze werken zelfstandig, maar in deze videoserie zijn tien zzp’ers even collega’s die elkaar adviseren over typische eenmanszaken. Ons panel van eenpitters, van schoonheidsspecialiste tot boekhouder, buigt zich elke week over kwesties als: hoe zorg je voor genoeg opdrachten, wat doe je aan eenzaamheid en hoe dek je de risico’s af. Met in deze eerste aflevering de vraag: zijn zzp’ers eigenlijk wel ondernemers?

Ik zie elke dag kansen in het zakendoen

Arnoud van Werkhoven, transportondernemer