Video Zzp

EenmansZaken: Het leukste aan zzp’er zijn (en de nadelen)

In bijna alle sectoren in Nederland vind je zzp’ers. Of je nu naar het onderwijs kijkt, de zakelijke dienstverlening, bouw of de creatieve sector: in alle branches kiezen mensen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Maar waarom? Wat zijn de voordelen en nadelen van zelfstandig ondernemen? Ons panel van zzp’ers vertelt het in de tweede aflevering van EenmansZaken.

Ezra Hakze | Video: Vincent Krijtenburg 16 april 2019

Ze werken zelfstandig, maar in deze videoserie zijn tien zzp’ers even collega’s die elkaar adviseren over typische eenmanszaken. Ons panel van eenpitters buigt zich elke week over kwesties als: hoe zorg je voor genoeg opdrachten, wat doe je aan eenzaamheid en hoe dek je de risico’s af. Met in deze tweede aflevering: de voor- en nadelen van zzp’er zijn.

Werknemers in loondienst kunnen een uitkering krijgen als zij werkloos raken, doorbetaald krijgen bij ziekte en jaarlijkse vakantiedagen opnemen. Zzp’ers hebben die voordelen niet en moeten ook nog zelf hun belasting afdragen en een administratie bijhouden. Waarom kiezen zoveel mensen er dan toch voor om zelf te gaan ondernemen?

Vrijheid

Als je de tweede aflevering van EenmansZaken bekijkt, mag het duidelijk zijn: vanwege de vrijheid. Dat is het grote voordeel dat de zzp’ers van ons panel over de streep trekt. Hoe je je werk uitvoert, wat je uurprijs is en wat voor uren je maakt: je mag het als zzp’er allemaal zelf bepalen. Dit resultaat komt ook overeen met onderzoeken van het cbs en tno, waaruit blijkt dat zelfstandigen over het algemeen tevredener zijn over hun werk, vooral omdat zij meer autonomie ervaren.

Afwisseling van klussen

Ook de afwisseling noemen onze zzp’ers als een groot voordeel. Als ondernemer heb je verschillende klussen en ben je niet gebonden aan één werkgever. Dit doorbreekt niet alleen de sleur, maar zorgde er bij zzp’er Nicole Kroes bijvoorbeeld voor dat zij zich in verschillende vakgebieden kon ontwikkelen: zowel als setdresser in de media als voedselspecialist. Door de afwisseling kon zij zich dus verbreden en maakt ze weer meer kans op de markt.

Lees ook: EenmansZaken: Is een zzp’er wel een echte ondernemer?

Harder werken dan in loondienst

Toch zit er ook aan de vrijheid van een zzp’er een nadeel, zegt Wim de Vink, die als zelfstandige in de bouw werkt. Want als er wel iets misgaat, is het ook helemaal jouw verantwoordelijkheid en elke fout heeft financiële gevolgen. Bovendien hoeft de vrijheid er niet voor te zorgen dat zzp’ers ook vaker vrij nemen. Sommige zzp’ers maken juist meer uren dan iemand die in loondienst werkt.

Andere nadelen van het ondernemen

Zo eensgestemd als de zzp’ers zijn over de voordelen, zo divers zijn zij in hun ervaring van de nadelen. Zo wordt het alleen zijn als nadeel genoemd, maar ook de persoonlijke aansprakelijkheid, de financiële onzekerheid, de administratielast en de werkdruk. Volgens onderzoek van het cbs en tno ervaren veel zzp’ers hun lagere inkomen (ten opzichte van werknemers) als een nadeel, maar dit komt niet terug bij ons panel. Zij zijn over het algemeen tevreden over hun verdiensten.

Te zien in deze video:

  • Dirk Boer,

  • Wim de Vink,

  • Nicole Kroes,

  • Santucia Gradner,

  • Jan-Willem Duim,

  • Sjaak Schouten,

  • Shakira Wong Chung,

  • Simone van der Koelen,

  • Karsten de Graaf,

  • Arnoud van Werkhoven

;cc_load_policy=1

EenmansZaken afleveringen