Nieuws Zzp

Meer zekerheden voor zzp'ers door nieuwe Europese wet

Als het aan het Europees Parlement (EP) ligt, is het afgelopen met de uitbuiting van platform-zzp'ers. De klachten over uitbuiting en misbruik bij bedrijven als Uber nemen hand over hand toe. Het EP heeft ingestemd met wetgeving die minimumrechten moet garanderen voor flexwerkers.

De Ondernemer/ANP | Foto: Sascha Steinbach/EPA 17 april 2019

Uber 20

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met nieuwe wetgeving om een minimum aan rechten te garanderen voor flexwerkers. Dan gaat het met name om werktijden. Nu worden zzp'ers door bedrijven als Deliveroo en Uber op stel en sprong ingeschakeld, de bedoeling is dat ze voortaan een klus kunnen weigeren zonder sancties van het bedrijf. Ook moeten zij compensatie krijgen als een beloofde klus niet doorgaat. De EU-lidstaten moeten de wetgeving binnen drie jaar implementeren.

Er gaan al langer stemmen op om te snijden in de zelfstandigenaftrek en bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers verplicht te stellen, maar de politiek is verdeeld over het onderwerp. Zelfstandigenorganisaties hebben erop gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen.

Lees ook: Rechter bepaalt: Deliveroo-bezorgers tóch werknemers

Sociale zekerheid

Tegelijk komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met het advies aan Nederland om een beperkte vorm van sociale verzekeringen voor zelfstandigen in te voeren en de fiscale voordelen voor zzp'ers geleidelijk af te bouwen. Dat is nodig om meer Nederlanders te laten profiteren van de sterke economische groei.

Door de opkomst van allerlei vormen van flexwerk blijft de groei van de lonen achter. Niet alle werkenden profiteren daardoor evenveel van de florerende economie. Vandaar dat de verschillen tussen de soorten arbeidsverbanden teruggebracht moeten worden, staat in een nieuw rapport van de OESO. De excessieve belastingprikkels zouden ook niet bijdragen aan echt ondernemerschap.