Nieuws Zzp

Forse stijging: Nederland passeert grens van 1 miljoen zzp'ers

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. In diezelfde periode werd vast werk steeds minder gewoon. Het aantal zzp'ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat schrijven AD en de Volkskrant.

Marleen Luijt 14 februari 2019

Entrepreneur 593361 1920

Het aantal flexwerkers groeit hard in Nederland. Vorig jaar waren er ruim 3 miljoen in de leeftijd van 15 tot 75 jaar: bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp'ers. Dat is een stijging van ruim driekwart, melden het CBS en onderzoeksbureau TNO. Het aantal flexibele werknemers was vijftien jaar geleden nog 1,1 miljoen, het aantal zzp'ers ruim 630.000.

Lees ook: Medewerkers aannemen als zzp'er? Met deze 4 tips gaat het je lukken

De grootste groepen flexwerkers zijn nu de zzp'ers die eigen diensten of arbeid aanbieden (28 procent) en de oproepkrachten (18 procent).

Oproepkrachten

De flexvormen die het hardst zijn gegroeid, zijn de werknemers met een vast contract zonder vaste uren, de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en de oproepkrachten. Het aantal oproepkrachten is zelfs ruim verdubbeld. Volgens TNO-onderzoeker Sarike Verbiest willen veel werkgevers optimale flexibiliteit met hun personeel.

Lees ook: Ben je ZZP’er en ga je meer of minder verdienen? Wijzig je voorlopige aanslag

Mismatch

Verbiest spreekt van een 'mismatch' op de arbeidsmarkt. ,,Het aantal oproepkrachten stijgt hard, maar werkgevers investeren heel weinig in die vaak laag opgeleide flexkrachten. Ze volgen geen opleidingen en worden niet omgeschoold, terwijl werkgevers wel roepen dat ze moeilijk aan gekwalificeerd personeel kunnen komen.''

Tijdelijke werknemers hebben ook vaker zicht op een vast contract. Bedrijven hebben door de economische groei minder werklozen om uit te kiezen en delen vaker vaste contracten uit.