Nieuws Zzp

Hypotheek voor zzp afsluiten: dit zijn de mogelijkheden

Als je zelfstandige (zzp) bent is een hypotheek krijgen meestal niet makkelijk. Je hebt geen vast inkomen, en dat vinden hypotheekaanbieders vaak een vereiste. Welke factoren spelen een rol om een hypotheek voor zzp'ers af te sluiten?

Redactie De Ondernemer / Independer 13 juli 2019

Hypotheek ondernemer zzp zelfstandige berekenen

Vier factoren die van belang zijn om de hypotheek van een zzp'er te berekenen:

1) Inkomen zzp'er

De hypotheekaanbieder berekent het inkomen van zzp'ers op basis van de nettowinst die je maakt met je onderneming. Daarvoor kijken ze naar het gemiddelde van de nettowinst over de afgelopen 3 jaar. Het laatste jaar telt daarbij altijd het zwaarst. Dus heb je als zelfstandig ondernemer dat jaar meer winst gemaakt dan de jaren daarvoor, dan pakt dat gunstig uit. De manier van hypotheek berekenen verschilt wel per aanbieder.

2) Woningwaarde

De woningwaarde speelt ook een belangrijke rol. Waar je een paar jaar geleden nog 105% van de woningwaarde mocht lenen, is dat in 2019 nog maar 100%. Dat geldt voor zowel mensen in loondienst als voor zzp’ers.

3) De branche waarin je werkzaam bent als zzp'er

In welke branche ben je werkzaam las zzp'er en hoe zijn de vooruitzichten daar? Ook dat speelt mee bij je hypotheekaanvraag. En heb je je werk als zzp'er ook eerder in loondienst gedaan? Dan kun je eventueel weer terug in loondienst gaan, wat in je voordeel werkt.

4) Hoe lang je zzp’er bent

Om als zzp'er een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan ook als je beginnend ondernemer bent. Je moet wel minimaal 12 maanden actief zijn. NHG is in eerste instantie bedoeld voor starters. Als startende ondernemer mag je daarom bij NHG eerder inkomen uit loondienst combineren met je inkomen als ondernemer. Dat is een groot voordeel als je van drie jaar cijfers moet aanleveren. Het werk dat je in loondienst deed moet wel hetzelfde of vergelijkbaar zijn met wat je nu als ondernemer doet. Je hebt daarnaast natuurlijk wel te maken met de regels en voorwaarden van NHG zoals de maximale koopsom van €290.000 (2019).

Bereken je maximale hypotheek als zzp'er

Ben je benieuwd hoe hoog de maximale hypotheek is die je kunt krijgen? Er zijn online verschillende tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld deze tool van Independer. Wanneer je bij ‘bereken jaarinkomen’ aangeeft dat je zzp’er bent, kun je je nettowinst van de afgelopen paar jaar invullen. Op basis daarvan krijg je vervolgens een indicatie van je maximale hypotheek.