Nieuws Zzp

Steeds meer kappers kiezen voor het zzp-bestaan en dit is waarom

Het aantal kapperszaken in Nederland is in tien jaar tijd met 10.000 gestegen tot 27.000. Het gekke is dat het aantal mensen dat daadwerkelijk knipt amper stijgt; ze beginnen alleen vaker voor zichzelf. Dat heeft z’n redenen. De traditionele kapsalon lijkt op z’n retour, zo blijkt uit een rondgang.

Gert-Jan Buijs (AD) 11 januari 2020

Kappers kiezen zzp bestaan waarom

Cochise Klees: 'Ik heb veel klanten die elke week komen, vooral tegen het weekend.' Foto's Marc Bolsius

Cochise Klees van Native Barbershop in Waalwijk: ‘Het is hier soms net een mancave.’

Cochise Klees is pas 21, maar hij heeft al twee jaar een eigen zaak aan de Sint Antoniusstraat in Waalwijk. ,,Ik wist al heel jong dat ik kapper wilde worden. Op m’n twaalfde knipte ik mijn broertje, toen ik 15 was hielp ik al mee in een kapperszaak.” Hij wist wel heel zeker dat hij een moderne herenkapper wilde worden, dus voor zijn opleiding ging hij naar de Heads Academy in Amsterdam. Cochise zit helemaal in de superhippe hoek, met van die kapsels als in de Netflixhit Peaky Blinders. ,,Alles met baarden, modeltrimmen, opscheren.”

Inmiddels is zijn zaak uitgebreid met twee zzp’ers. De kappersbusiness loopt uitstekend. Mannen zijn volgens hem zeker ijdeler geworden. ,,Ik heb veel klanten die elke week komen, vooral tegen het weekend. Eventjes alles netjes bijwerken.” Hij ziet het aantal kappers toenemen, maar dat staat niet garant voor kwaliteit. ,,Er komen vooral onervaren kappers bij, die willen er eventjes inspringen, maar ze kunnen geen kwaliteit leveren. Die klanten komen dan bij mij klagen.”

Voor wie er op zijn beurt moet wachten heeft daar meestal geen problemen mee, zegt Cochise tegen AD. ,,Het is bij ons gewoon chill. Bij ons kun je op je gemak zijn. Je kunt hier ook gewoon nog even blijven zitten om wat te ouwehoeren, een drankje doen. Het is hier net een mancave, de Playboy ligt op tafel.”

Lees ook: Directeur KvK: 'Groei van zzp naar mkb is misschien niet meer van deze tijd'

Mehmet Tatli (59), kapsalon Gusto in Kaatsheuvel: ‘Ik moet nog zien wie er overblijft’

Afgelopen mei opende kapsalon Gusto aan de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel. Eigenaar Mehmet Tatli (foto onder) is helemaal geen man die is opgegroeid met de kappersschaar. Sterker nog, het knippen - dames, heren en kinderen - laat hij over aan zijn personeel, zijn twee kapsters ... dát zijn de professionals.

,,Mijn familie zit van oudsher in de schoenen. Ik ook, al meer dan 45 jaar. Mijn broer heeft een goede zaak in Breda, mijn zus zit in Waalwijk. Ik wilde iets hebben wat altijd doorloopt. Bij schoenen ben je afhankelijk van het weer, van trends. Regelmatig koop je iets in, wat je uiteindelijk in de uitverkoop moet wegdoen.” Hij ziet een goede haarsnit als een product waar mensen niet zonder kunnen. ,,Jij gaat toch ook elke drie, vier weken naar de kapper?”

Ook hij ziet de concurrentie overal opduiken. ,,Er zijn in Nederland ongeveer 27.000 kapperszaken. Ik hoorde van een vertegenwoordiger in haarproducten dat er dubbel zoveel niet geregistreerd staan. Ik moet het gewoon goed doen en zo mijn klantenkring opbouwen. Dat heeft gewoon tijd nodig. Het gaat al steeds beter.”

Zijn visie is dat kwaliteit het uiteindelijk altijd zal winnen. Onder al die nieuwe kapperszaken zullen ook best een aantal beunhazen zitten. ,,Ik wil over een paar jaar nog weleens zien welke zaken er overblijven.”

Tim Saaman (25), Tim’s Barbershop in Sleeuwijk: ‘Ik zie het eigenlijk niet eens als werk’

Nee, een baantje in een kapperszaak was niks voor Tim Saaman (foto onder). ,,Ik heb het wel geprobeerd, in Etten-Leur. Maar daar was het toch zo veel mogelijk klanten per uur afwerken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit, dan werk je niet op je gemak.” Misschien is het een verklaring waarom zo veel kappers voor zichzelf beginnen. ,,Nu kan ik kwaliteit leveren. Het werk is relaxt, ik zie het eigenlijk helemaal niet als werk. Je bouwt een band op met mensen, je hoort hun verhalen.”

"Ik heb het echt hartstikke druk. Zeker rond de feestdagen. De agenda was echt helemaal volgepland"

Tim Slaaman, eigenaar Tim’s Barbershop

Zijn zaak opende hij twee jaar geleden in een ruimte bij drogisterij DIO in winkelcentrum De Nieuwe Es in Sleeuwijk. Hij raakte geïnteresseerd in het kappersvak doordat hij in het kader van weddenschappen nogal eens de tondeuse hanteerde. ,,Ik ging op Youtube filmpjes kijken. Toen ben ik op zoek gegaan naar een kappersopleidingen, maar die waren vooral gericht op dames. Ik wilde hérenkapper worden.”

Die opleiding vond hij en thuis op zolder startte hij met knippen. ,,Dat ging al snel niet meer.” In de Nieuwe Es knipt hij alles, van schooljochies tot tachtigers. Maar ook in het fijnere trimwerk is hij thuis. Als veel scorende middenvelder bij vv Woudrichem ziet hij dan ook veel teamgenoten en voetballers uit Sleeuwijk in zijn kappersstoel. ,,Ik heb het echt hartstikke druk. Zeker rond de feestdagen. De agenda stond echt helemaal volgepland.”

Kim van Liempd (36), Kimmes Hairsalon, Vlijmen: ‘Ik wil geen slaafje van de salon zijn’

Als klein meisje lag het al voor de hand dat Kim van Liempd (foto onder) uit Vlijmen ooit kapster zou worden. ,,Al mijn barbie’s en andere poppen hadden kort haar.” Waarom zij een jaar of zeven geleden voor zichzelf is begonnen ... ze windt er geen doekjes om. ,,Als je als leerling in een kapperszaak begint, ben je het slaafje van de salon. Koffie zetten, vegen, dat werk.”

Ze heeft het allemaal meegemaakt bij een grote naam in het wereldje. ,,Dan krijg je wel je opleiding en kun je doorgroeien, maar van het salaris dat je dan verdient, word je niet vrolijk. Dat was een heftige tijd. Nu kan ik zelf mijn tijd indelen. Dat is ook wel nodig omdat ik kinderen heb. Plus ik heb het een stuk gezelliger. En geen personeel, dat geeft alleen maar gezeur.”

Kim knipt iedereen, mannen, vrouwen, kinderen. Die barbershops die als paddenstoelen uit de grond schieten ... ze denkt er het hare van. ,,Kunnen die wel knippen? Dan vragen ze een tientje ... ik snap niet hoe ze daarvan kunnen rondkomen.” Ook zij concludeert dat vooral mannen vaker in de spiegel van de kapper kijken. Ook zij beheerst het kunstje van de getrimde baard en de kekke zijkantjes. Da’s echt iets van de laatste drie jaar.”

En de relatie met haar klanten is belangrijk en dat vindt niet alleen zij. ,,Ik heb een klant die is terugverhuisd naar het Gooi. Maar die blijft op en neer rijden naar Vlijmen. Ik bedoel maar.”