Nieuws Zzp

Explosieve groei beveiligingsbedrijven, zorgen bij branche door 'wildgroei' aan zzp'ers

Het aantal beveiligingsbedrijven is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2018 stonden er bijna 3.800 beveiligingsbedrijven ingeschreven bij de KVK. Begin 2023 zijn het er ruim 10.000. Een toename van 167 procent. De stijging is met name toe te schrijven aan het grote aantal zzp’ers in de branche. Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging (SFPB) ziet mogelijke problemen voor de toekomst.

Van onze redactie 20 juni 2023

Kvk beveiligingsbedrijven zzp

Foto: Shutterstock

Ondanks de opvallende groei in het aantal beveiligingsbedrijven, betekent de toename niet dat de beroepsbevolking binnen de branche ook enorm is toegenomen, stelt Marianna Clarijs, algemeen secretaris van het SFPB. ,,De groeiende groep zzp’ers bestaat voor een deel uit beveiligers die vanuit loondienst, bij de grotere beveiligingsbedrijven, als zelfstandige verdergaan. Maar ook net afgestudeerde beveiligers laten zich inhuren voor een bedrag dat weliswaar hoger ligt dan in loondienst, maar van dat bedrag kunnen ze geen pensioen betalen of bijscholing. Zij verhuren zich vaak aan particuliere beveiligingsbedrijven en hebben zelf geen klanten. In veel gevallen worden ze ook ingehuurd bij grote evenementen.”

Deze ontwikkeling wordt door SFPB met zorg bekeken, zegt Clarijs. ,,Daar waar we als sociaal fonds juist strijden voor naleving van de cao, kwalitatief goede beveiligers en gezonde werktijden, wordt dit in veel gevallen door zzp’ers niet nageleefd. Een beveiliger moet bijvoorbeeld heel alert zijn, door meer dan de maximaal toegestane tien uur te werken kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van het werk.”

Lees ook: Te veel zzp'ers? Vakvereniging HZC: 'Met minder zzp'ers verdwijnt het probleem van de zzp'er niet'

'Te weinig aandacht voor pensioen of ontwikkeling bij zzp'ers'

De grote vraag naar beveiligers wordt de komende jaren niet minder. Voor de branche is het handig gebruik te maken van flexibele arbeidskrachten zoals zzp’ers. Dat is nodig voor ‘ziek en piek’. De wildgroei aan zzp’ers baart de branche zorgen omdat de kwaliteit van het werk niet geborgd is. Maar ook omdat niet alle zzp’ers op de hoogte zijn van de sociale zekerheid die ze voor zichzelf moeten regelen.

Volgens Clarijs is dit funest voor de branche en voor de samenleving. Zij noemt het de armoede van de toekomst. ,,Zzp’ers werken hard en veel. Een groot voordeel voor hen is dat ze de beschikking hebben over hun eigen tijd. Ze kunnen alles zelf bepalen en wat ze verdienen, is voor henzelf. Er wordt echter te weinig nagedacht over bijvoorbeeld pensioen of ontwikkeling. SFPB laat daarom onderzoek doen naar de zzp’ers in de branche en gaat met ze in gesprek om te komen tot gezamenlijke oplossingen.”

Lees ook: Nieuwe pensioenwet: wat gaat er voor de zzp’er veranderen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws