Nieuws Zzp
Luuk (11) is misschien wel de jongste koopman van Nederland: ‘Allerleukst is het contact met mensen’
De weekmarkt van Spijkenisse heeft misschien wel de jongste koopman van Nederland. De 11-jarige Lucas Vroegop, beter bekend onder zijn bedrijfsnaam Luuk de Koekebakker, staat er met eigengemaakte brownies en blondies en andere lekkernijen.

De 11-jarige Luuk de Koekebakker brengt zijn koeken aan de man op de zaterdagmarkt van Spijkenisse. Foto: Peter de Jong Fotografie.
Alsof hij nooit anders heeft gedaan, stapt Luuk op de marktbezoekers af. Hij reikt zijn potentiele klanten vriendelijk een plank met daarop blokjes blondies aan. ,,Wilt u proeven? Deze zijn met frambozen en kokos’’, vertelt Luuk enthousiast. Als de fijnproevers vandaag trek in iets anders hebben, staat er genoeg anders lekkers in zijn kraam klaar.
'Hij is nog maar elf en zo zakelijk en vertelt het allemaal zo keurig'
Luuk staat sinds deze zomer zaterdag op de markt in Spijkenisse. Rita Bartol uit Spijkenisse heeft voor de tweede keer iets gekocht van Luuk. ,,De eerste keer is heel goed bevallen. Het is vers en gemaakt van goede producten. Ik vind het zo ontzettend leuk. Hij is nog maar elf en zo zakelijk en vertelt het allemaal zo keurig.'' Een andere mevrouw beaamt dat volkomen. ,,Ik vind het zo knap van die jongen. Anderen hangen hele dagen achter de computer.''
Luuk is aan het bakken geslagen tijdens coronatijd. Zijn zus Sophie verkoopt eieren langs de deur in Spijkenisse. Hij gaf haar toen zijn baksels mee om mensen te laten proeven. Van het een kwam het ander. Na de afzetmarkt in zijn eigen wijk wilde Luuk het groter aanpakken. Hij zocht contact met de marktmeester van Spijkenisse, Aloys Bijl, en mocht komen. Bijl: ,,Luuk heeft ondernemersdrang en wilde graag op de markt staan. Ik gaf hem de gelegenheid het te proberen. Daar kwam Luuk tevoorschijn. Hij zette meteen zo’n leuk stalletje neer. Zo ondernemend. Geweldig! Het einde is niet in zicht. Hier zit toekomst in.''
"Vannacht heb ik staan bakken en lag pas om half vier in bed. De producten moeten dagvers zijn"
Vader Eddy draait overuren, want Luuk moet wel naar school
Sinds vorige maand staat Luuk als Luuk de Koekebakker ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. ,,Hij is altijd al een lekkerbek en een ondernemend mannetje geweest. Vandaar ook Luuk de Koekebakker. Deze naam heeft een dubbele betekenis’’, legt zijn moeder Sabine uit.
De piepjonge ondernemer heeft het maar druk met zijn bedrijf. Luuks ouders Sabine en Eddy helpen hem bij alles. Ze hebben onlangs een professionele bakoven aangeschaft en staan soms tot midden in de nacht te bakken. ,,Hij zit natuurlijk nog gewoon op school. Een kind van elf moet natuurlijk wel vroeg naar bed’’, vertelt Sabine. Dat betekent dat Eddy overuren draait. ,,Vannacht heb ik staan bakken en lag pas om half vier in bed. De producten moeten dagvers zijn.''
Lees ook: Sticky business: jonge ondernemer Jaimy (18) in de stroopwafels
Er moet voor Luuk geen druk achter staan, hij moet het leuk blijven vinden
Sabine vindt het erg leuk om Luuk te helpen bij zijn onderneming. ,,Het is min of meer als grapje begonnen. De verkoop is bijzaak. Zolang wij onze kosten eruit hebben, is het goed. We willen mensen laten genieten van ambachtelijke producten, die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Voor ons staat wel vast dat er voor Luuk geen druk achter moet staan. Hij moet het leuk blijven vinden.’’
"Hij zette meteen zo’n leuk stalletje neer. Zo ondernemend. Geweldig!"
Eddy noemt de vele uren die hij in de zaak steekt bovendien erg nuttig. ,,Je wilt een kind ook voorbereiden op de grote wereld. Een vorm van nieuwsgierigheid opwekken, maar ook gastgericht zijn leren en handelingen als inkopen en afrekenen verrichten.''
De 11-jarige Luuk de Koekebakker brengt zijn koeken aan de man op de zaterdagmarkt Spijkenisse. Foto: Peter de Jong Fotografie.
Verder in bakkersvak of horeca?
Voor de weekmarkt van Spijkenisse is Luuk helemaal een waardevolle toevoeging nu er geen bakker meer staat. ,,Ik houd het zeker niet tegen als hij zijn assortiment gaat uitbreiden’', benadrukt marktmeester Bijl.
Aan enthousiasme ontbreekt het Luuk, die dit schooljaar naar de middelbare school gaat, bepaald niet. Of hij later verder wil in het bakkersvak of de horeca? ,,Bakken is leuk. Het allerleukst is het contact met mensen.''