Nieuws Zzp

Zzp'ers lopen meeste kans op armoede

Zzp’ers hebben van alle werkenden het grootste risico om onder de lage inkomensgrens te komen, schrijft het AD. Dat betekent in het geval van een alleenstaande dat hij of zij minder verdient dan 1040 euro per maand.

Marloe van der Schrier | Foto: Pixabay 5 maart 2019

Belastingdienst geld opleveren oplevert tips advies administratie ondernemers starters

Van alle werkenden maakt 2,5 procent (188.000 personen) deel uit van een huishouden dat een inkomen heeft onder deze inkomensgrens, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens over 2017. Dat betekent dat deze mensen een groter risico hebben om in armoede te raken. Voor een alleenstaande ouder met één kind ligt de grens overigens hoger: het gaat om een besteedbaar inkomen van 1380 euro, voor een paar met twee kinderen is het 1960 euro.

Lees ook: Werkgeversorganisatie wil verzekeren ondernemers verplicht stellen

Deeltijd

Het aantal mensen dat onder deze grens valt, is ten opzichte van een jaar eerder nagenoeg gelijk gebleven. Onder zzp’ers was wel een lichte toename: van 8,1 naar 8,6 procent van de zelfstandigen zonder personeel. Uit de cijfers van het CBS blijkt bovendien dat naast zzp’ers ook mensen die in deeltijd werken een hoger risico hebben om langdurig in armoede te leven. Zelfstandigen met personeel die maximaal 24 uur per week werken zijn het kwetsbaarst: drie op de tien loopt het risico op armoede.