Nieuws Zzp
'Geen betaald ouderschapsverlof voor zzp’ers is gemiste kans richting gelijkheid'
Een gemiste kans om betaald ouderschapsverlof ook voor zzp’ers te regelen. Directeur Margreet Drijvers van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) reageert ontstemd over de Wet betaald ouderschapsverlof die afgelopen dinsdag door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Wet betaald ouderschapsverlof regelt dat werkende ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. Volgens PZO gaat de wet niet op voor zzp'ers. Foto: Shutterstock
Dit wetsvoorstel regelt dat werkende ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. ,,Het nieuwsbericht heeft het over werkende ouders, maar uit het wetsvoorstel blijkt dat het alleen om werknemers gaat”, constateert Drijvers. ,,Het is een gemiste kans om ook de moeders en partners die als zelfstandig ondernemer werken onder deze wet te scharen. Dat zou een nog fundamentelere stap richting gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn.”
Lees ook: Dubbel verlof of extra vergoedingen: zo ondersteunen werkgevers ouders
Door financiering dragen zelfstandig ondernemers de lasten, maar niet de lusten
Door betaald ouderschapsverlof als wettelijk recht in te voeren wordt niet alleen een stap voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen gezet, maar ook voor een beter evenwicht gezorgd tussen werk en privé. Naast werknemers die betaald ouderschapsverlof krijgen, regelt dit wetsvoorstel dat ook directeuren-grootaandeelhouders en huishoudelijk personeel recht krijgen op aanvullend geboorteverlof. ,,Gezien de doelstelling zou het niet meer dan logisch zijn om het wetsvoorstel uit te breiden naar alle werkenden in Nederland. Dat het nu nog niet gebeurd is, is echt jammer”, laat Margreet Drijvers weten.
Bovendien wordt deze vernieuwde regeling deels gefinancierd door alle werkenden ouders met kinderen tot 12 jaar via een verlaging van de IACK, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Drijvers: ,,Zelfstandig ondernemers dragen daarmee wel de lasten, maar ontvangen niet de lusten."