Bedrijven blijken tegelijkertijd verdeeld over de vraag of ze nog met zzp’ers willen werken. Iets meer dan de helft schaalt de inhuur van zelfstandigen af, 44 procent gaat door met zzp’ers of schakelt ze nu zelfs vaker in, meldt De Telegraaf.
Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 1.100 werkgevers door Randstad. Het uitzendconcern vroeg bedrijven hoe ze tegen de zzp-discussie aankijken.
Werkgevers klagen over bijna de hele linie dat dit hun administratieve lasten vergroot in plaats van vermindert
Bart van Krimpen Randstad
Wetgeving schijnzelfstandigheid niet duidelijk genoeg
,,Waar ze het over eens zijn, is dat ze de wetgeving niet duidelijk genoeg vinden”, zegt arbeidsmarktonderzoeker Bart van Krimpen van Randstad. ,,Ook klagen ze over bijna de hele linie dat dit hun administratieve lasten vergroot in plaats van vermindert.”
Verder blijken de meningen van de ondervraagden verdeeld. Vooral grote bedrijven en organisaties (met meer dan 250 werknemers) zijn voorzichtiger geworden: 57 procent verwacht dit jaar minder zzp'ers in te schakelen. Bij middelgrote en kleine bedrijven en organisaties is dat 49 procent.
Bijna de helft (47 procent) van Nederlandse werkgevers beschouwt de DBA-wetgeving als een complex dossier
61 procent van de Nederlandse werkgevers heeft behoefte aan duidelijkheid en rechtszekerheid. Een grote meerderheid steunt mede daarom handhaving van de Wet DBA
Er ontstaat tweedeling bij Nederlandse werkgevers: 50 procent geeft aan de samenwerking met zzp’ers te hebben afgeschaald, terwijl bij 44 procent de samenwerking met zzp’ers gelijk is gebleven of zelfs is opgevoerd
Werkgevers die intensiever zijn gaan samenwerken met zzp’ers doen dat voornamelijk vanuit een behoefte aan flexibiliteit (49 procent) en specialistische kennis (38 procent)
Lees ook: Zzp-wet schijnzelfstandigheid zo goed als rond: wat weten we nu?