Nieuws Zzp

Minister Van Gennip: 'Zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov'

Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Het is de verwachting van minister Van Gennip (Sociale Zaken) 'op basis van de huidige inzichten'.

Van onze redactie 1 juni 2023

Laatste update: 4 juni 2023 14:37

Minister van gennip hoofdlijnenbrief wet dba freelance

Minister van Gennip. Foto: ANP..

De Ondernemer Vandaag over AOV

Meer weten over de ontwikkelingen rondom de AOV? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen rond lunchtijd in je mailbox valt. Inschrijven is gratis, eenvoudig en kan via deze link. Volg ook deondernemer.nl/zzp, voor het laatste nieuws, relevant voor zzp'ers.

Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent. Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland, reageert uitgesproken: ,,Dat vinden veel zelfstandigen veel geld voor relatief weinig verzekering."

Voor zelfstandigen met lagere inkomsten zal de premie lager uitvallen, en het bedrag is van de belasting aftrekbaar. Maar 'voor sommige zelfstandigen is dit ook echt een groot bedrag', erkent de bewindsvrouw. Zij rekent erop dat zelfstandigen, zoals freelancers, de hogere kosten kunnen doorrekenen door hogere tarieven te vragen van opdrachtgevers.

Dat de verplichte AOV er komt is overigens nog geen uitgemaakte zaak. De Tweede Kamer debatteert er deze week nog over.

AOV-tarief voor veel freelancers te hoog

In een reactie stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven dat dit bedrag voor 'veel zzp'ers veel te hoog is'. ,,Wij hebben recent nog een peiling gedaan bij onze achterban waaruit blijkt dat freelancers zo een bedrag veel te hoog vinden. Ze zijn bereid zo'n 100 euro per maand te betalen".

Lees ook: 21.000 zzp'ers ondertekenen petitie ‘NEE tegen verplichte AOV voor zelfstandigen’

Weinig freelancers verzekerd

Tot nu toe verzekert een flink deel van de zelfstandigen zich nog niet, bijvoorbeeld uit angst om opdrachten te verliezen aan goedkopere concurrenten. Maar als de aov straks verplicht is, zal dat aandeel toenemen, verwacht Van Gennip.

De verplichting om langdurig verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte of letsel, maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen. Daarna komt de verzekering tot uitkering.

Lees ook: Henk Vermeer (BBB): 'Onduidelijk wat verplichte AOV moet oplossen'

Alleen die uitkering is maximaal het bijstandsniveau, en dat is één van de punten waarover zzp'ers vallen, bij monde van Van de Ven. ,,Je bent dan zo'n 2700 euro per jaar kwijt voor een verzekering die je maximaal het bijstandsniveau oplevert. Dat vinden veel zelfstandigen veel geld voor relatief weinig verzekering."

Daar vult de VZN-voortrekker wel gelijk bij aan dat het geschatte bedrag van 225 euro per maand (dus 2700 euro per jaar) voor de belasting is. Netto komt het dus op minder uit.

Terugbetalen via hogere tarieven

,,Wat je ook ziet is dat er grote verschillen zijn tussen zelfstandigen", aldus van de Ven. ,,Sommige zeggen: die hogere kosten kan ik wel verrekenen in mijn tarief, dat is geen probleem. Het kromme is juist dat bij veel branches waar zzp'ers al relatief weinig verdienen, zoals bij tolken en fotografen, ook weinig of geen speelruimte in de onderhandelingen zit. Dan is het vrij gemakkelijk van de minister om te zeggen: verwerk dat maar in je tarief. Dat is echt niet voor iedereen mogelijk."

,,Tegelijk wijst de minister juist vaak naar zzp'ers met hun tarieven als de oorzaak van hogere personeelskosten. Dus dat ze nu stelt dat de tarieven omhoog moeten vind ik een dubbele boodschap."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws