Nieuws Zzp

Tommie Christiaan is nu hovenier: ‘Mensen denken dat je rijk bent. Ik ben de koning niet’

Van gelakte puntschoenen naar ‘baggerpoten’. Tommie Christiaan deed het. Vorig jaar gooide de acteur en zanger het roer noodgedwongen om en werd hij hovenier. ,,Mensen uit de tv-wereld zeiden: wat verschrikkelijk voor je, wat ongelofelijk sneu. Zo zag ik dat helemaal niet.”

Jan Bogaards (AD) 13 december 2021

Tommie christiaan hovenier

Tommie Christiaan met zijn hond

Google je op de naam Tommie Christiaan, staat er onder het kopje ‘beroep’: acteur, danser, zanger. Moet daar niet ‘hovenier’ achter? Als het aan de in Waddinxveen wonende BN’er ligt wel.

,,Zeker!”, klinkt het trots. ,,Ik vind van wel. Inmiddels heb ik bijna twee jaar werkervaring. Ik heb ongelofelijk veel werk verzet, veel planten in mijn handen gehad en veel tuinen gemaakt. Ik vind het nog wel leuk om te worden bestempeld als zanger en acteur, maar de term ‘musicalster’ is mij allang niet eigen meer.”

Lees ook: Geld besparen door dicht te blijven: steeds meer horeca sluit de deur

Niet van een uitkering leven

Als door de coronacrisis dat leven compleet stilvalt, moet Christiaan wel wat anders. Hij zoekt contact met een hoveniersbedrijf. ,,Ik had meteen door dat de lockdown wel een hele poos kon duren, vooral voor onze sector. Fack, dacht ik. Er komt een kleintje aan. Dat is duur en buiten dat: je wil ook rust hebben. Het was allemaal zo onzeker. Ik wilde absoluut niet van een uitkering leven. Na drie maanden nam ik de beslissing om het over een andere boeg te gooien.”

,,Mensen denken dan dat je rijk bent. Puur en alleen omdat je naamsbekendheid hebt. ‘Wow, dat je dat gewoon doet’, was een heel veel voorkomende reactie als ik op mijn knieën in het zand zat. Ik moet ze dan uitleggen dat ik niet de fucking koning ben.”

,,Ik moet ook gewoon voor brood op de tafel zorgen. Ik zit met een probleem, zei ik dan. De reden dat ik dit allemaal gedaan heb, is honderd procent voor Jamie (zijn verloofde, red.) en die kleine. Ik ben trots op mijzelf, ja. Dat mag je best weten. Maar ik heb mijzelf er ook een groot plezier mee gedaan. Het is echt leuk om erachter te komen dat je meer met je handen kunt dan je denkt.”

Cultuursector 'bloedt dood'

Als zzp’er werkt Christiaan nu drie dagen in de week bij Arkei Hoveniers in Krimpen aan de Lek. Hij beschrijft zijn ideale werkweek: ,,Vlak voordat alles weer op slot ging, had ik een groot optreden staan. Dat dat niet doorging was echt wel heel erg balen. Dát was mijn ideale werkweek geweest. Ik wil sowieso hovenier blijven. Maar al zou ik weer overal kunnen optreden, ligt daar natuurlijk ook wel prioriteit.”

Lees ook: Verder na 'zwabberbeleid': zo overleefde Ticketswap anderhalf jaar zonder festivals en optredens

Helaas ziet hij zijn sector momenteel ‘doodbloeden’. ,,Als alles weer ‘normaal’ zou worden, heb ik geen idee hoe dat er dan uit moet komen te zien”, klinkt het bezorgd. Gelukkig zitten de werkschoenen hem lekker. ,,Ik wil nog wel graag een oproep doen”, zegt hij aan het einde van het gesprek.

,,Aan alle jongeren maar ook volwassenen die wel eens twijfelen of ze op de goede plek zitten: als je door een huis of gebouw loopt, probeer dan eens te bedenken dat dit alles door mensen is gemaakt. Hoe vet is dat? Er is zo’n zwaar tekort in de handenwerk-sector en het is echt niet zo dat je slecht verdient. Dus waarom niet? Give it a go! Het is echt heel vet om dingen te maken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws