Nieuws Zzp

VZN roept kabinet op tot fiscale stimulering voor bedrijfsbuffer zelfstandigen

Met de aangekondigde afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR) en de afbouw van de zelfstandigenaftrek, heeft het kabinet het verkeerde spoor gekozen. Dat vindt Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). De vereniging pleit al langer voor een andere, meer opbouwende koers in de fiscale behandeling van zelfstandige ondernemers.

Van onze redactie 9 juni 2022

Zzp zelfstandigenaftrek VZN Cristel van de Ven voorjaarsnota kabinet

Foto: Shutterstock

Eerder heeft voormalig minister Koolmees toegezegd dat de besparing die ontstaat door de afbouw van de zelfstandigenaftrek zal worden gebruikt ten gunste van zelfstandigen. Daar is tot nu toe echter niets van gebleken.

Nu zijn partijgenoot minister Kaag in de Voorjaarsnota ‘22 ook nog de FOR wil afschaffen, vindt VZN dat er voldoende fiscale ruimte ontstaat voor het stimuleren van de noodzakelijke buffervorming door zelfstandigen. Ook in andere bedrijfsvormen wordt het aanhouden van een bedrijfsreserve fiscaal ondersteund.

Lees ook: VZN-voorzitter Cristel van de Ven: 'Nasleep corona voor zzp'ers nog lang niet voorbij'

'Breng fiscale behandeling verschillende ondernemingsvormen in evenwicht'

Dat een bedrijfsbuffer voor veel zelfstandigen noodzakelijk is om de onderneming door slechte tijden te loodsen, heeft de coronacrisis duidelijk laten zien. Dat bevestigt een achterbanraadpleging van VZN-lidorganisatie ZZP Nederland bovendien. Van de bijna drieduizend ondervraagden had iets meer dan tweederde voor corona geld gereserveerd voor een bedrijfsbuffer. 36 procent van de respondenten geeft aan hun financiële reserves te hebben moeten aanspreken om door de coronacrisis te komen.

Ruim 80 procent van de respondenten vraagt de overheid het opbouwen van een financiële buffer fiscaal te stimuleren. ,,Dit is het moment voor het kabinet om spijkers met koppen te slaan in het belang van alle zelfstandige ondernemers”, zegt voorzitter Van de Ven.

Lees ook: Dit was de Dag van de ZZP'er 2022

VZN heeft vorig jaar in het visiedocument Inclusief Perspectief voorgesteld om de fiscale behandeling van de verschillende ondernemingsvormen meer in evenwicht te brengen. Daar hoort dan ook het aanhouden van een bedrijfsreserve bij, op een aparte - hiervoor bestemde - rekening. ,,Wij roepen de minister en het parlement op om bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de week van 13 juni oog te hebben voor de noodzaak van fiscale ondersteuning van de bedrijfsreserve voor zelfstandig ondernemers”, aldus Van de Ven.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws