Nieuws Zzp

Slechts 1 op 5 startende zelfstandigen verdient na vijf jaar meer dan minimumloon

Niet meer dan 20 procent van de zelfstandigen verdient vijf jaar nadat ze begonnen meer dan het minimumloon. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de inkomensontwikkeling van startende zelfstandigen. 30 procent van de zzp'ers had een inkomen lager dan het minimumloon en de helft was na vijf jaar zelfs al gestopt.

Van onze redactie 25 februari 2022

Zelfstandigen zzp minimumloon vijf jaar cbs bouw

Zelfstandigen in de bouw lukt het het vaakst om meer dan het minimumloon te verdienen met hun bedrijf. Foto: ANP.

Lees ook: Zelfstandigen beoordelen werk-privébalans door coronaperikelen als ‘slecht’

Mannen en zzp'ers in de bouw verdienen meer dan bestaansminimum

De zelfstandigen die het wel lukt om meer dan het bestaansminimum te verdienen, zijn voornamelijk man en werkzaam in de bouwsector. Het CBS richtte zich in het onderzoek op zelfstandigen die in 2013 met hun onderneming begonnen. Dat waren zo'n 200.000 mensen, waarvan evenveel mannen als vrouwen. Tweederde was 45 jaar of jonger. Na het eerste jaar verdiende nog 56 procent van de groep minder dan het minimumloon. In 2018 was dit 30 procent.

De afname komt vooral omdat het merendeel van de zelfstandigen gestopt was. Een kwart ging als werknemer in dienst en 20 procent van de zelfstandigen was inmiddels helemaal gestopt. Ook ging een deel met pensioen. Opvallend is dat vooral mannelijke zelfstandigen een volwaardig salaris weten te halen. Een kwart van de onderzochte mannen was na vijf jaar nog zelfstandige met een inkomen boven het minimumloon, terwijl dit percentage bij vrouwen op 10 procent lag.

Lees ook: FNV eist van overheid te handhaven tegen schijnzelfstandigheid

Zelfstandigen lopen grootste risico op armoede

Het salaris van zelfstandigen is in Den Haag al langere tijd onderwerp van discussie. In 2019 werd bepaald dat zzp'ers vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur moeten verdienen, maar een jaar voor de invoering zag het kabinet alweer af van het plan. Het voorstel zou voor alle zelfstandigen te veel administratieve lasten met zich meebrengen.

Desondanks lopen zelfstandigen van alle werkenden het grootste risico op armoede, zo stelde het CBS in 2019. Afgelopen december becijferde het CBS nog dat zo'n 6 procent van de zelfstandigen in 2020 onder de armoedegrens leefde. Dat is vijf keer meer dan onder werknemers in loondienst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws