Blog Zzp
Zo gaat zzp-ondernemer Gideon Borman om met gevolgen coronacrisis
Gideon Borman is cartoonist. In 2018 werkte hij twintig jaar als zzp'er, maar een hartstilstand haalde hem langdurig uit de running. Vanaf deze plek verhaalt hij op zijn eigen wijze - in woord en natuurlijk beeld - over de terugweg naar een gezond leven en een gezonde eenmanszaak. Aflevering 16: 'Corona'.

Door het blinddoek om mijn hoofd ben ik volledig aangewezen op mijn andere zintuigen. Een mededeelnemer gidst me veilig door de ruimte. Op diverse plekken in de theaterzaal houden we stil en word ik, nog steeds geblinddoekt, uitgenodigd verschillende objecten aan te raken. Om de tactiele sensaties eerst objectief te omschrijven en daarna associatief te duiden. Zo voel ik een zacht, lichtprikkelend stukje textiel, dat me doet denken aan de kortgeknipte haren van mijn vader.
Eenmaal de blinddoek af, volgen bewegingsoefeningen om goed te gronden. Deze middag brengt me, naast plezier, ook een manier om te werken aan vertrouwen in mijn podiumpresentatie. In werken met wat er zich aandient en het volgen van mijn intuïtie. De organisator, het fysieke theatergezelschap Schweigman&, omschrijft deze workshop als ‘een speelse manier het beredeneren los te laten en te vertrouwen op je lichaam.'
Coronavirus dicteert het sociale leven
De bijeenkomst vindt plaats nog nét voordat initiatieven zoals deze massaal gecanceld worden. Het coronavirus dicteert het sociale leven en de agenda. Ook die van mij. Steeds vaker wordt me gevraagd of ik me kwetsbaar voel, gezien mijn status. Doorgaans doelt men hierbij op mijn status als hartpatiënt. Maar de kwetsbaarheid is evengoed van toepassing op het feit dat ik werk in de creatieve sector. En op mijn zzp-ondernemerschap.
''Veel ondernemersuren worden gestoken in het volgen van actualiteiten, erop afstemmen van het eigen beleid en dat communiceren naar de klanten''
Om met het eerste punt te beginnen: de Hartstichting benadrukt dat hartpatiënten geen grotere kans op besmetting hebben. In geval van besmetting is er wel grotere kans op complicaties bij hen die al verzwakt zijn door een andere aandoening. Ik bedenk hoe anders het zou zijn als de epidemie twee jaar geleden uitbrak. Toen ik na mijn open hartoperatie wekenlang moest aansterken om überhaupt de gewone dagelijkse dingen als douchen, boodschappen doen en eten koken, aan te kunnen.
Economisch voordeel status patiënt
In de tussentijd heb ik aan mijn lichamelijke conditie en herstelvermogen gebouwd. De pompfunctie van mijn hart doet inmiddels niet onder voor die van een niet-hartpatiënt van mijn leeftijd. Op dat vlak voel ik geen angst. Verder blijkt mijn status als patiënt vandaag de dag een economisch voordeel. Ik ben momenteel nog altijd 70 procent arbeidsongeschikt. Dit deel wordt gedekt door mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat maakt slechts 30 procent van mijn inkomen corona-kwetsbaar. Het grootste deel hiervan verdien ik thuiswerkend.
Dat aspect verandert: nu scholen hun deuren gesloten houden, zal ik vaker mijn werkmodus moeten vinden tussen de bliepende Nintendo Switch van mijn zoon en de K3-melodieën van mijn dochter. Maar economisch ligt mijn werk minder onder vuur dan bij collega-ondernemers: de dansschoolhouder , de osteopaat, de dichter, de lichaamsgericht coach, de decorbouwer, de evenementenlocatie-exploitant. Zij moeten kiezen bij welke koers de coranaklap het minst hard aankomt. Veel ondernemersuren worden gestoken in het volgen van actualiteiten, erop afstemmen van het eigen beleid en dat communiceren naar de klanten.
Lees ook: Hoe Gideon Borman als mens, vader en ondernemer herinnerd wil worden
Beroep op doorzettingsvermogen en flexibiliteit
In die zin zijn het hoogtijdagen voor de ondernemer: corona doet een beroep op doorzettingsvermogen, visie, flexibiliteit en het zien van kansen in elke situatie. Vaardigheden waarin ondernemers uitblinken. Feit blijft dat het aanpassen en incasseren wordt. Hoewel mijn werk en dagelijkse bezigheden dus niet plotsklaps zijn gewijzigd, ervaar ik toch verandering. De sfeer, de omstandigheden. Ook ik grijp mis in de supermarkt omdat schappen leeg zijn. Dat wakkert aan om, wanneer er wél toiletpapier in de winkels ligt, dan meteen twee pakken mee te nemen, voordat ik weer achter het net vis.
Toch kies ik ervoor niet in schaarste te denken, maar in mogelijkheden. Ook wanneer opdrachten niet doorgaan. Natuurlijk betekent dat gemiste omzet. Maar wat kan ik doen om de tijd die daardoor vrijkomt constructief aan mijn bedrijf te besteden? Vakliteratuur lezen, een cursus over storytelling of lucratief LinkedIn-gebruik volgen, acquisitie, werk uit mijn twee decennia vakmanschap online zichtbaar maken. Ook doet deze tijd me nadenken over hoe ik passief inkomen kan genereren, bijvoorbeeld door verkoop van e-books, podcasts of van de cartoons uit mijn archief.
Sterker worden dan ooit
Het is mogelijk om als zzp-ondernemer de impact van ziekte en tegenslag te gebruiken om sterker te worden dan ooit tevoren. Ik spreek uit ervaring. De talrijke oproepen om elkaar daarbij te helpen zijn logisch. Handelen vanuit wederzijds begrip en support. Verbinding als fundament voor gezond zakendoen ; het zou eigenlijk op ieder moment vanzelfsprekend moeten zijn.
Kwetsbaarheid is de basis van verbinding en verbinding is de basis van ons bestaan - Leo Christopher
Lees ook: 5 tips: thuiswerken met kinderen om je heen, zo doe je dat