Nieuws Zzp

ZZP-organisaties samen om 'volwaardige stem te krijgen in politiek'

Zelfstandigen organisaties ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners werken samen met ONL voor ondernemers om als één club de zzp-ondernemers van Nederland te vertegenwoordigen. Als Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen de partners een sterkere positie krijgen. Er wordt gezocht naar een nieuwe, externe voorzitter.

Van onze redactie 27 augustus 2020

Concrete aanleiding voor de samenwerking lijkt de onderhandeling omtrent de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te zijn. In de aankondiging op de website van ONL spreekt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel over een 'uitruilmiddel in het pensioenakkoord. ,,Dat willen we niet meer meemaken. Er moet niet over, maar met zzp-ondernemers worden gepraat.”

De vier organisaties tellen samen circa 100.000 leden. ,,Dat mag je niet negeren,`` meent Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ,,Al vallen er onder de 1,3 miljoen zzp’ondernemers nog heel wat leden te werven.” Daarnaast staat de deur van de vereniging open voor andere organisaties. ,,We zouden graag zien dat PZO en FNV Zelfstandigen zich bij ons aansluiten, zodat we een nog sterker front kunnen vormen”, aldus Biesheuvel.

Doel VZN

Directe doel van de nieuwe organisatie is het vaststellen wie valt onder de definitie 'zzp-ondernemer' en welke spelregels daar vanuit de wet aan moeten hangen. Biesheuvel: ,,Bij discussies rond de wet DBA, de webmodule, het minimumtarief en de aanpak van schijnconstructies gaat het altijd om de vraag of iemand wel of niet werknemer is. Maar de vraag moet zijn of iemand wel of niet zzp-ondernemer is. Die kun je echter pas beantwoorden als zzp-ondernemers een eigen rechtspositie hebben.”

Voorzitter

Hoe het nieuwe leiderschap eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Volgens Biesheuvel worden er gesprekken gevoerd met 'een kandidaat in Den Haag'. VZN verwacht die naam op korte termijn te kunnen presenteren als hun 'nieuwe gezicht'.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.