Nieuws Zzp

Zzp-tarieven stegen in 2018 met ruim 3 procent

In 2018 zijn de tarieven van zzp’ers gemiddeld met 3,3 procent gestegen. Dat is 1 procent minder dan in 2017, toen de tarieven 4,3 procent omhooggingen. Twee op de drie zzp’ers heeft in 2018 het tarief niet verhoogd, terwijl 18 procent alleen aan inflatiecorrectie heeft gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 623 zzp’ers.

De Ondernemer/Intelligence Group | Foto: Lex van Lieshout/ANP 16 april 2019

Bedrijvenverzamelgebouw

De grootste stijging in 2018 was te zien bij interimmers in de inkoop en logistiek (12,7%), gevolgd door marketing, communicatie en sales (+10,7%) en financieel, bankieren en verzekeren (+10,5%). In de afgelopen twee jaar zijn interimmers in facility- hospitalitymanagement er het meest op vooruitgegaan: 23,7% naar een gemiddeld uurtarief van 55,50 euro in 2018. Dit blijkt uit data en analyses van Planet Interim, Intelligence Group en de ZZP Tariefindicator.

In de interim- en zzp-markt gaan in Nederland jaarlijks tientallen miljarden euro’s om. Toch is er bij aanbieders en klanten nauwelijks inzicht over gangbare tarieven. Opvallend is dat juist recruiters als enige groep hun eigen uurtarief gemiddeld met 9% onderschatten: 69,88 euro versus de 76,65 euro die gangbaar is in de markt. Programmamanagers en algemeen directeuren overschatten hun uurtarief met respectievelijk 38 en 35 procent.

Lees ook: EenmansZaken: Is een zzp’er wel een echte ondernemer?

Zwakke uitgangspositie

De onduidelijkheid in de tariefbepaling kan nadelig uitpakken voor zzp’ers. Zo vertaalt de enorme krapte op de arbeidsmarkt zich slechts beperkt in stijgende uurtarieven. In veel gevallen liggen de tarieven van zzp'ers nu pas weer op of net boven het niveau van net voor de crises.

De kleine zelfstandige onderhandelt vaak vanuit een positie dat hij of zij op zoek is naar nieuwe opdrachten: een zwakke uitgangspositie. Kennis van de markttarieven kan dan zorgen voor een goede balans tussen zzp'er en opdrachtgever. Anders zal het groeiend aantal zzp’ers serieuze concessies doen aan het uurtarief zodra de economie afkoelt, waarschuwen Niels van Berkel van Planet Interim en Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.