Nieuws Actueel

Jaaroverzicht 2016: 8 beste tech-ontwikkelingen

Pokemon Go, augmented reality, robotisering, drones; de technische ontwikkelingen volgden elkaar dit jaar in rap tempo op. Om je geheugen op te frissen en je wellicht op ideeën te brengen, delen wij de 8 interessantste technische ontwikkelingen van 2016.

Floris Visman | Foto: Pixabay 28 december 2016

Drone 21

• Pokémon

Dé hype van kalender jaar 2016 was toch wel Pokémon GO. De halve wereld was in één keer verknocht aan het augmented reality spel dat je op je mobiel speelt. Wij zochten uit hoe je als ondernemer handig inspeelt op zo'n hype.

• Robotisering

Toekomstmuziek? Zeker niet. Robots gaan onze arbeidsmarkt veranderen. Smart Robotics is 's werelds eerste uitzendbureau voor robots. Oprichter Mark Menting: "Geoutsourcet werk kan dankzij ons worden teruggehaald uit Azië."

• Drones

Nog maar een paar jaar terug waren ze een noviteit, maar sinds dit jaar zijn ze volledig ingeburgerd: drones. Met de komst van drones is er met het maken van foto's en video's een nieuw beroep ontstaan. Maar waar geld verdiend wordt, zijn ook regels en wetten nodig. Zo moet je een brevet halen om commercieel te kunnen vliegen. In dit artikel vertelt dronevlieger Jelte Keur daarover.

• Virtual reality

De tijd dat we virtual reality alleen nog maar kenden uit sciencefiction films is allang voorbij. Twee jonge Nederlandse ondernemers hebben van VR hun werk gemaakt. Binnen anderhalf jaar zijn ze uitgegroeid van een zolderkamertjesonderneming tot drie bedrijven met vijftien werknemers waar ze virtual reality-apps mee maken. Bricks & Goggles bijvoorbeeld; een app waarmee je de bouwtekening van een boot omzet in virtual reality.

• Vivianne Bendermacher

Volgens tech-expert Vivianne Bendermacher is duidelijk wat het grootste probleem voor ondernemers is: tijdgebrek. Ze zijn allemaal 'retedruk', maar aan dat chronische tijdgebrek kan wat gedaan worden als het aan de techionista ligt. In dit artikel vertelt ze met welke 6 apps je veel tijd bespaart.

• Leapp

Het bedrijf waarvan de naam een anagram van Apple is, geeft Apple-producten een tweede leven. Eerst waren ze alleen nog online te vinden, nu hebben ze maar liefst 22 winkels in Nederland, België en Duitsland. In een video-interview vertelt oprichter Rogier van Camp over zijn bedrijf en ambities.

• Visbroeders

Wie in geen enkel eindejaarslijstje mogen ontbreken, zijn De Visbroeders. De twee visverkopende broers uit Amersfoort zingen, grappen en hebben zelfs een eigen YouTube-show. Slimme marketing en een hoge gunfactor. Hier vertellen ze over hun bijzondere concept.

• Augmented Reality

Naast virtual reality heeft ook augmented reality enorm aan populariteit gewonnen in 2016, niet op de laatste plaats door Pokémon GO. Het voegt virtuele elementen toe aan de realiteit. Blogger Maurice Kruse van Twinsense legt haarfijn uit wat je als ondernemer precies hebt aan AR.

Jaaroverzicht 2016:

Top 10 meest gelezen van 2016: van Pokemon GO tot Night NannyDe 6 meest inspirerende ondernemers van 2016De 8 belangrijkste tech ontwikkelingen van 2016De 7 niet te vermijden ondernemers van 2016Deze 8 merken gingen ten onder in 2016De 4 opvallendste jonge starters van 2016De 5 belangrijkste influencers van 2016Dit was 2016: 5 visies voor de toekomst6 BN'ers in business (vrouw)6 BN'ers in Business (man)6 ondernemersvideo's die je niet mag missen