Nieuws Actueel

Aandacht voor Amerikaans banenrapport op Beursplein 5

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de centrale bank het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

ANP 2 december 2022

ANP021222066 1

Loonstrookverwerker ADP meldde woensdag al dat er de afgelopen maand minder banen bij kwamen in de Amerikaanse private sector dan in oktober. Eerder deze week heerste er al optimisme op de wereldwijde beurzen nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de rente waarschijnlijk deze maand al met een minder grote stap zal worden verhoogd. Bij de afgelopen vier rentebesluiten werd de rente steeds met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een lager begin van de laatste dag van de week. Ook elders in Europa lijken de beurzen met verliezen te openen, in navolging van de overwegend lagere slotstanden op Wall Street.

Nikkei

De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag ook omlaag. De Nikkei in Tokio was sloot 1,6 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,3 procent in de min. Naast het banenrapport van de VS wachten beleggers op meer duidelijkheid over de versoepeling van het coronabeleid in China, nadat de Chinese vicepremier Sun Chunlan eerder verklaarde dat een nieuwe fase van de bestrijding van het virus in is gegaan.

Op het Damrak zal Just Eat Takeaway mogelijk profijt hebben van een adviesverhoging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun verkooplijst af.

Ahold Delhaize

Ook supermarktconcern Ahold Delhaize en luchtvaartcombinatie Air France-KLM zullen mogelijk bewegen op analistenrapporten. Morgan Stanley gaf Ahold Delhaize een koopadvies en Air France-KLM kreeg een houden-advies van JPMorgan.

Arcadis liet weten de overname van DPS Group te hebben afgerond. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf, waar 2850 mensen werken, over te nemen voor 232 miljoen euro. Met de aankoop beweegt Arcadis zich nadrukkelijker op de medische markt en de chipsector.

Euro en olie

De euro was 1,0529 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper op 81,18 dollar. Brentolie werd 0,2 duurder op 87,06 dollar per vat. Volgens persbureau Reuters is een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, in zicht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws