Nieuws Actueel

Aandacht voor cijfers Aegon, Arcelor en Unilever op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon, staalconcern ArcelorMittal en levensmiddelenbedrijf Unilever. Buiten het Damrak openden de Franse bank Crédit Agricole en de geplaagde Zwitserse branchegenoot Credit Suisse, die een miljardenverlies leed in 2022, de boeken.

ANP 9 februari 2023

ANP090223066 1

Ook Aegon heeft vorig jaar een miljardenverlies geleden door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Aegon moest namelijk flink afschrijven op de onderdelen die nu gewaardeerd worden op een veel lagere waarde dan dat Aegon ze in de boeken had staan. Volgens Aegon gaat het echter om een puur boekhoudkundig verlies. Zelf kijkt Aegon liever naar zijn operationele winst, waarin de afschrijving niet is meegenomen. Dat resultaat was vorig jaar stabiel.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingswinst van 0,7 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te beginnen. De Aziatische beurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong klom 1,5 procent dankzij sterke koerswinsten bij de casinobedrijven en techconcerns.

Omzet Unilever

Unilever boekte in 2022 een omzet van 60,1 miljard euro. Dat is 14,5 procent meer dan een jaar eerder. De onderliggende omzetgroei bedroeg 9 procent. De nettowinst nam met bijna een kwart toe tot 8,3 miljard euro. Voor dit jaar rekent het concern op een verdere omzetgroei.

ArcelorMittal zag de nettowinst in het vierde kwartaal flink teruglopen ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook de omzet viel op kwartaalbasis lager uit door een zwakkere vraag naar staal en lagere verkoopprijzen.

Unibail-Rodamco-Westfield en Fagron

Unibail-Rodamco-Westfield, de eigenaar van Mall of the Netherlands in Leidschendam, zag de huurinkomsten vorig jaar met dik 29 procent stijgen en het resultaat met ruim een derde groeien. Ook branchegenoot Wereldhave, die afgelopen jaar voldeed aan zijn eigen verwachtingen, kwam met resultaten.

Apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders openden eveneens de boeken. Fagron boekte afgelopen jaar ruim 10 procent meer omzet en rekent voor 2023 op een verdere omzetgroei. Flow Traders zag de handelsinkomsten in 2022 met 20 procent stijgen en de nettowinst met 15 procent toenemen. Biotechnoloog Galapagos liet weten geen aanvraag in te zullen dienen voor een vergunning voor het middel filgotinib bij de ziekte van Crohn in Europa, na tegenvallende onderzoeksresultaten.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 78,42 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 85,10 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws