Nieuws Actueel

Aandacht voor kwartaalcijfers Philips en KPN op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag vooral uit naar de kwartaalcijfers van zorgtechnologiebedrijf Philips en telecomconcern KPN. Philips verhoogde zijn omzetverwachting voor het hele jaar na sterke resultaten in het afgelopen kwartaal. Topman Roy Jakobs verklaarde tevreden te zijn met de gang van zaken, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Philips zei verder dat de afhandeling van de terugroepactie van slaapapneu-apparaten de hoogste prioriteit blijft. Volgens het bedrijf is het overgrote deel van die apparaten inmiddels vervangen.

ANP 24 juli 2023

ANP240723058 1

KPN deed in het tweede kwartaal vooral goede zaken op de zakelijke markt. Ook bij mobiele telefonie kreeg het bedrijf er klanten bij. Door kosten te besparen wist KPN de nettowinst met 16 procent op te voeren tot 216 miljoen euro.

Naast de kwartaalcijfers, staat de beurshandel deze week vooral in het teken van de rentebesluiten van de centrale banken. Zo begint de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en komt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bijeen. In de Verenigde Staten en de eurozone zullen de rentetarieven vrijwel zeker met een kwart procentpunt worden verhoogd.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht lager begin van de nieuwe week. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine minnen te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1,2 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,7 procent door koersverliezen bij de Chinese techbedrijven.

In de luchtvaartsector verwerken beleggers de resultaten van Ryanair. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij het sterke herstel van de vraag naar vliegreizen. Ryanair stelde wel zijn verwachting voor het aantal te vervoeren passagiers dit jaar neerwaarts bij door vertragingen van de levering van nieuwe toestellen door vliegtuigfabrikant Boeing.

In Milaan staat EssilorLuxottica in de belangstelling. De eigenaar van brillenmerken Ray-Ban en Oakley wordt ervan beticht de prijzen van zijn brillen tot wel 1000 procent te hebben opgedreven. Dat staat in een aanklacht die door consumenten is ingediend bij de rechtbank in San Francisco.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1117 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 76,84 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 80,85 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws