Nieuws Actueel

Aardappeltelers snakken naar regen: 'het lijkt wel beton'

Aardappelboeren in heel het land snakken naar regen, schrijft het AD. De grond is overal zo droog, dat de rooimachines enorme stofwolken achterlaten en soms nauwelijks de grond inkomen.

Rik Sneijder 30 september 2016

Aardappeltelers Regen

De Woubrugse akkerbouwers Pieter de Graaf en Aad Markx hebben het liefst een paar dagen motregen. De rooimachine op het aardappelveld aan de Woudsedijk Zuid laat een wolk stof achter. Markx heeft het zelden meegemaakt dat hij eind september in een enorme stofwolk staat te rooien. Normaal gesproken zijn er dan al een aantal regenbuien over de akkers gegaan.

DroogteDe Zuid-Hollandse telers hebben nog relatief geluk gehad. Collega's in het oosten van het land hebben de grootste moeite om zelfs maar in de grond te komen met de machines. De droogte heeft daar harder toegeslagen. ,,Het lijkt af en toe wel beton, zo hard is het'', zegt een akkerbouwer uit het oosten des lands. De machine moet z'n best doen om er door te komen. Door het aanhoudende mooie weer droogt de grond nu keihard op en laat zich niet verkruimelen. Water is eigenlijk de enige oplossing om lekker vlotjes te kunnen rooien, zonder dat de piepers beschadigd raken door kluiten die soms aanvoelen als stenen met scherpe punten.

WachtenWachten met oogsten, is geen optie, stellen de landbouwers. De aardappels moeten nu van het land. ,,Als het eenmaal gaat regenen, zijn het vaak meteen van die plensbuien en dan kunnen we het land weer niet op omdat het te drassig wordt'', zegt De Graaf. Een dilemma dus. Markx: ,,We kunnen de gok eigenlijk niet wagen om nog langer te wachten terwijl dat wel zou moeten. Maar iedere keer wordt gezegd dat het gaat regenen terwijl het gewoon droog blijft. Je bent geneigd steeds te wachten op het beste moment.''

Beregenen is wat Markx en De Graaf betreft geen optie. ,,Dat kan ook niet overal op het land.''

De gevolgen van de droogte voor de oogst zijn nog niet bekend.