Nieuws Actueel

Actiegroep naar rechter over Trumps business

Een actiegroep eist voor de rechter dat de zakelijke ondernemingen van de Amerikaanse president Donald Trump geen geld van buitenlandse overheden mogen ontvangen.

ANP 23 januari 2017

Trump 1065

De stichting Citizens for Responsibility and Ethics (Burgers voor Verantwoordelijkheid en Ethiek) stelt dat er van belangenverstrengeling sprake is als de zakenman Trump geld verdient aan opdrachten in het buitenland waar hij ook als president mee onderhandelt, bijvoorbeeld over handelsakkoorden. De nieuwe president handelt zo in strijd met de grondwet, aldus de klagers.

Media

Betrokken advocaten hebben tegen Amerikaanse media gezegd dat de zaak maandag bij een federale rechter in New York aanhangig wordt gemaakt. Trumps ondernemingen zijn onder meer actief in de horeca en media, zoals bijvoorbeeld een tv-show die ook in het buitenland wordt uitgezonden.

Grondwet

Volgens verdedigers van Trump zoeken de klagers spijkers op laag water en is het betalen van je hotelrekening in een hotel van Trump geen aanslag op diens onafhankelijkheid als staatshoofd. De grondwet stelt dat niemand met een vertrouwensfunctie bij de overheid ,,zonder toestemming van het Congres wat voor cadeaus, inkomsten, functies, titels of welke gunst dan ook mag aanvaarden van koning, prins of buitenlandse staat''.

Gerelateerde artikelen:

8 Donald Trump-tweets die CEO's doen sidderen

Trump belooft zich terug te trekken uit zaken

Overzicht: hoe Donald Trump rijk werd