Nieuws Actueel

Adyen en Just Eat bovenaan in hogere AEX, KPN daalt na cijfers

De AEX-index op het Damrak won woensdag terrein onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. KPN werd licht lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers. De beurshandel stond verder vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal na het slot van de Europese aandelenhandel de rente naar verwachting opnieuw verhogen met 0,75 procentpunt om de hoge inflatie aan te pakken.

ANP 27 juli 2022

ANP270722133 1

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 712,16 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 924,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Adyen won 4,5 procent dankzij sterke resultaten van de Franse branchegenoot Worldline (plus 14 procent). Thuisbezorgd.nl-eigenaar Just Eat steeg 3,5 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi behoorden tot de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 3,1 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Texas Instruments. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat donderdag met cijfers komt, sloot de rij met een min van 1,5 procent.

Omzet

KPN verloor 0,6 procent. Het telecomconcern wist in het tweede kwartaal voor het eerst in ruim tien jaar de omzet op te voeren op het vlak voor telecomdiensten aan bedrijven. Topman Joost Farwerck sprak van een "ommekeer" in de zakelijke markt. Farwerck wijst er wel op dat ook KPN niet immuun is voor de hoge inflatie. Als de kosten oplopen kan dat de kostenbesparingen van het bedrijf in de weg zitten.

De Italiaanse bank UniCredit steeg 6 procent in Milaan dankzij goed ontvangen resultaten. In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde dat het dit jaar lastiger wordt om zijn winstdoel waar te maken. Credit Suisse daalde 0,1 procent in Zürich. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank vervangt zijn topman Thomas Gottstein, nadat het concern voor het derde kwartaal op rij diep in de rode cijfers is gedoken.

Winstverwachting Mercedes

Mercedes-Benz klom 3 procent. De Duitse autofabrikant is positiever geworden over de winstverwachting voor dit jaar dankzij de hogere verkoopprijzen van zijn auto's. Adidas zakte 5,5 procent. Het Duitse sportmerk verlaagde opnieuw zijn verwachtingen vanwege het zwakke herstel van de Chinese markt. Concurrent Puma (plus 0,5 procent) verhoogde daarentegen zijn verwachtingen.

De euro was 1,0144 dollar waard, tegen 1,0120 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 95,65 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 104,87 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws