Nieuws Actueel

Afdekken persvoer fluitje van een cent dankzij inventieve studenten

Inkuilen van persvoer, als wintervoorraad voor het vee, is grotendeels werk voor de tractor of shovel. Maar als het gras of gehakselde gewas eenmaal platgereden in de voerkuil ligt, komt het zware werk voor de boeren pas echt: het afdekken van het persvoer met landbouwplastic. "Met moeite kun je met twee man zo'n grote zware rol plastic tillen. Dan voel je je rug wel", weet Rens van Rossum uit Nieuw Heeten.

Benny Koerhuis | Foto: ERHU 20 april 2016

Erhu erhu

Met drie mede-studenten van de christelijke agrarische hogeschool Vilentum uit Dronten heeft hij de 'afrolbok' bedacht. Daarin kunnen rollen plastic hangen van allerlei formaten, waardoor het afdekken van de kuil veel gemakkelijker gaat.

Onder de bedrijfsnaam ERHU Technics brengen de vier studenten de 'afrolbok' nu op de markt. ERHU is de afkorting van de vier voornamen van de bedenkers. Naast Rens zijn dat Edo Scherpenzeel uit Klarenbeek, Helmig-Jan Stouwdam uit Oldebroek en Uria van der Woerdt uit Meppel. Zij gingen aan de slag met een idee van een boer uit Klarenbeek, die een arbo-vriendelijke oplossing zocht voor het gesjouw met de rollen landbouwplastic.

PassendDe afrolbok past op elke shovel, voorlader of verreiker. "Dit gaat zo veel sneller en het is nog gezonder ook", zegt Van Rossum. "En de rol mag volgens de arbowetgeving eigenlijk ook niet met twee man worden opgetild."

De afrolbok is geschikt voor rollen plastic tot 500 meter lang, en 8 tot maar liefst 20 meter breed. "Dat zijn geen rollen die je even met een paar man oppakt en uitrolt, daar heb je echt de afrolbok bij nodig", klinkt het wervend.

In gebruik"Je kunt het plastic aan één zijde vastleggen en daarna over de kuil trekken door er met de shovel of trekker met voorlader overheen te rijden. Een andere manier is om de bok vóór de kuil op hoogte te hangen en het plastic met de hand af te rollen, ook dan hoef je niet te tillen. De afrolbok is eigenlijk heel simpel en altijd verantwoord."

De vier studenten Agrotechniek op CAH Vilentum hebben in het kader van hun studie de Student Company ERHU Technics opgericht. Dat bedrijfje heeft als doelstelling een innovatieve dienst of product te ontwikkelen en binnen één seizoen op de markt te brengen. Als het een succes wordt, wordt de student company omgezet in een volwaardige onderneming. "We hebben inmiddels al één exemplaar verkocht en de interesse in de markt groeit. Zeker wanneer eind april, begin mei de boeren weer gaan maaien."

Een standaard-afrolbok kost 850 euro, inclusief btw. "Maar maatwerk is ook mogelijk", aldus de inventieve ondernemers in de dop.