Nieuws Actueel

'Afgedankte legkip behandeld als oud vuil'

Kippen die niet genoeg eieren meer leggen, komen volgens de Dierenbescherming vaak op een ellendige manier aan hun einde. Miljoenen hennen gaan naar slachthuizen in Polen. Dieren worden met botbreuken vervoerd of komen zelfs dood aan, meldt het AD.

Annemieke van Dongen 21 maart 2016

Kip stal legkip dierenbescherming transport anp

Dat geldt zelfs voor de kippen die onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming worden gehouden. ,,Leghennen leven steeds diervriendelijker, maar nadat ze zijn afgedankt, worden ze als oud vuil behandeld. De ruwe manier waarop ze worden gevangen en naar slachthuizen getransporteerd, is totaal onaanvaardbaar,'' zegt Frank Dales van de Dierenbescherming.

Bij het vangen van de uitgelegde hennen gaat veel fout, blijkt uit een rapport dat de Dierenbescherming vandaag publiceert. De dieren worden bij de poten gepakt en met tien tot vijftien soortgenoten in een krat gestopt. Daarbij lopen ze regelmatig breuken en verwondingen op of komen ze klem te zitten. Doordat de dieren dicht op elkaar zitten, kunnen ze volgens de Dierenbescherming tijdens de lange ritten naar Polen niet drinken.

De Dierenbescherming stelt dat jaarlijks meer dan 100.000 kippen dood bij het slachthuis aankomen, en een veelvoud gewond. Vorig jaar gingen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 5,5 miljoen Nederlandse kippen naar slachthuizen in Polen. Verder eindigden zo'n 2,5 miljoen kippen in andere slachthuizen op meer dan 4 uur afstand, onder meer in Frankrijk en Duitsland.

Europese toezichthouders, waaronder de NVWA, tolereren dat een deel van de kippen gewond wordt vervoerd en onderweg sterft. Pas als na een transport meer dan 2 procent van de dieren gewond blijkt of meer dan 1 procent is overleden, krijgt de vervoerder een waarschuwing of boete. Bij de 132 inspecties die vorig jaar zijn uitgevoerd bij transporten in Nederland, voldeed 16 procent niet aan de regels.

Pluimveehouders reageren geschrokken op de conclusies van de Dierenbescherming. ,,Wij zorgen tijdens hun leven goed voor onze kippen. Ook hun laatste reis moet zorgvuldig verlopen,'' zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. ,,Transporten naar Polen zijn geen goede zaak. Helaas is de slachtcapaciteit in Nederland beperkt.'' De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, wil niet reageren, evenals Vee & Logistiek, organisatie voor veetransporteurs en -handelaren. ,,Wij gaan niet over pluimveetransporten.''

Cursus

De Dierenbescherming wil met de pluimveesector en de overheid in gesprek over oplossingen. De organisatie gaat de criteria voor haar eigen Beter Leven-keurmerk direct aanpassen. Pluimveetransporten zouden volgens hem nooit langer dan 4 uur mogen duren. Mensen die de kippen vangen, zouden een dierenwelzijnscursus moeten volgen. Bij het vangen en inladen van de kippen zou volgens de Dierenbescherming een dierenarts van de NVWA aanwezig moeten zijn.

In Nederland worden op 1170 bedrijven zo'n 46,5 miljoen leghennen gehouden. Nadat ze ongeveer driehonderd eieren hebben gelegd in 1,5 jaar tijd, wacht doorgaans het slachthuis.

5,5 miljoen kippen gaan jaarlijks naar slachthuizen in Polen. 100.000 kippen komen dood aan.