Nieuws Actueel

AGC Glasfabriek Maasdijk gaat dicht in februari

Bart Lelieveld 14 januari 2016

Glas kapot

"In ons sociaal plan hebben we altijd aangegeven dat we het belangrijk vinden om mensen van werk naar werk te begeleiden", legt Michel van Velsen namens AGC uit. "We zijn nu met een man of vijf à zes bezig die naar Heerlen willen verhuizen.'' Want in Limburg staat op twee uur en een kwartier rijden een andere vestiging van glasfabrikant AGC die wél volledig in bedrijf blijft.

De Maasdijkse afdeling wordt grotendeels opgedoekt. "De hele bouwketen staat wat betreft volume nog onder druk," verduidelijkt zegsman Van Velsen. "Daar zijn wij geen uitzondering op. Het begint ondertussen wel weer wat beter te gaan.''

Maar voor veel medewerkers van het bedrijf maakt dat niet meer uit. Tientallen hebben hun ontslag inmiddels aangezegd gekregen. Een wekenlange staking vorig jaar kon daar niets aan veranderen.

Die duurde volgens CNV-bestuurder Robbim Heins zo lang dat veel medewerkers er uiteindelijk helemaal klaar mee waren en besloten om toch hun handtekening onder het einde van hun dienstverband te zetten.

"De acties voor een beter sociaal plan hebben vier weken geduurd, dat is echt uitzonderlijk lang. De mensen waren murw geslagen en erg teleurgesteld. AGC heeft nu eenzijdig een sociaal plan vastgesteld en is naar het UWV gegaan om in individuele situaties het einde van de dienstbetrekking aan te vragen," beschrijft vakbondsman Heins het proces.

OuderenVolgens de vakbondsman hebben veel werknemers daarmee ingestemd en is de CNV nog met enkele mensen in gesprek over betere voorwaarden. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen die ziek zijn en daardoor extra bescherming genieten. Een ander deel vraagt zich af of de juiste selectieprocedure is gevoerd voor het personeel dat kan blijven. Zeker voor oudere medewerkers is het denkbaar dat het moeilijk is om weer werk vinden.''

In Maasdijk wordt de productieafdeling gesloten, maar blijft nog wel een commerciële afdeling aanwezig voor de verkoop. Van de ongeveer honderd personeelsleden die aan de Aartsdijkweg werkzaam waren, blijven er daarvoor waarschijnlijk vijf toch acht over.

"De procedure voor veel medewerkers is inmiddels in de afrondende fase. Een deel van het werk dat in Maasdijk gedaan werd is inmiddels verdeeld over het AGC-netwerk.''