Nieuws Agro

Kweker Iris blijft met ‘heleboel’ champignons zitten door staking Albert Heijn: 'Wordt een vies spelletje gespeeld'

De kastanjechampignons hadden in de schappen van de supermarkten moeten liggen, maar bleven in de opslag van Veeke Paddenstoelen in Standdaarbuiten. Door de stakingen bij Albert Heijn, zegt Iris Veeke. Daarom houdt ze zaterdag een verkoop aan huis. ,,Dan doe ik het zelf wel.”

Irma van Schaijk (BN DeStem) 5 mei 2023

Iris Veeke champignon paddenstoelen Standdaarbuiten staking albert heijn

Iris Veeke is de derde generatie in het familiebedrijf, dat in 1962 opgestart werd door haar opa en oma. Foto: Peter Braakmann/Pix4Profs

Veeke levert niet rechtstreeks aan Albert Heijn. Ze werkt via een tussenbedrijf en dat is nu juist het probleem, vertelt ze in het AD. ,,Het bedrijf kon de champignons van zijn eigen telers al niet kwijt, laat staan die van ons. En daarom keuren ze hele partijen af. Omdat er een vlekje of beschadiging zou zijn. Terwijl wij altijd een prima product leveren, klasse A. Echt, er wordt een vies spelletje gespeeld.”

Vorige week kreeg ze tien pallets afgekeurd terug. ,,Nou ja, dat pikten we natuurlijk niet zomaar. Ik heb gebeld en gezegd dat we dan zelf wel even langs kwamen om te kijken wat er mis was. En toen was het opeens wél in orde.”

"Echt, er wordt een vies spelletje gespeeld"

Iris Veeke

Horecagroothandels en -ondernemers

Veeke teelt in de zomer wat kersen, maar ze leveren hoofdzakelijk paddenstoelen, onder andere witte en kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake. Vooral aan horecagroothandels en -ondernemers. ,,En die nemen onze producten nog steeds zonder klachten af. Dat zegt genoeg”, meldt Veeke.

Ze heeft een oplossing bedacht en gaat de kastanjechampignons zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur verkopen vanuit het bedrijf zelf. Drie kilo voor vijf euro. ,,Ik dacht, dan doe ik het zelf wel”, lacht ze. ,,Ik heb al heel veel aardige reacties gehad, maar het blijft even afwachten of de mensen dan zaterdag ook echt komen en kopen.”

Lees ook: Deze innovatie gaat een complete markt veranderen

Kweker heeft begrip voor stakers

Overigens heeft ze alle begrip voor de stakers. ,,Helemaal terecht, ik steun ze ook van harte. Alleen zijn wij er de dupe van.” Het bedrijf heeft toch al een moeilijke tijd achter de rug. ,,Die coronajaren waren lastig, omdat wij voornamelijk aan de horeca leveren, en die waren natuurlijk lang dicht.”

En na de coronatijd kwam de oorlog in Oekraïne, die de gasprijzen flink liet stijgen. ,,Nu zien we dat de prijzen van onze paddenstoelen in de supermarkt enorm gestegen zijn”, legt Veeke uit. ,,In de winkels liggen ze voor de dubbele prijs van vorig jaar, terwijl wij er niets extra’s voor krijgen. Of heel veel moeite moeten doen om er iets meer voor te krijgen. Dat maakt het allemaal lastig.”

"In de winkels liggen paddenstoelen voor de dubbele prijs van vorig jaar, terwijl wij er niets extra’s voor krijgen"

Iris Veeke

Geen signalen bij ZLTO

Veeke is de derde generatie in het familiebedrijf, dat in 1962 opgestart werd door haar opa en oma. Hoewel veel champignons machinaal geoogst worden, kiest de Standdaarbuitense champignonkwekerij voor handmatige oogst. Ze levert daardoor hele champignons, een zeer gewild product, aan met name de horeca.

Erik Martens van de ZLTO, organisatie voor boeren en tuinders, heeft geen signalen ontvangen dat meerdere boeren gedupeerd zijn door de acties. ,,Maar er zijn natuurlijk veel boeren die zelf een regeling hebben met supermarkten, dus het zou best kunnen. Alleen heeft het ons dan niet bereikt.”

Lees ook: Pijnlijk lege schappen bij Albert Heijn: steeds meer boodschap­pen raken op, thuisbe­stel­lers hebben mazzel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws