Nieuws Agro

Kaasmaker De Fryske haalt binnen twee dagen 750.000 euro aan groeifinanciering op

De sharefund-actie van kaasmaker de Fryske uit Lemmer is geslaagd. Het doel van 750.000 euro werd zeer snel bereikt: binnen twee dagen na de livegang op via het 'groen' sharefundplatform Broccoli.

Van onze redactie 16 juni 2023

De Fryske team

Het team van kaasmakers van de Fryske.

De Fryske merkt aan alles dat de tijd rijp is voor duurzame, vogelvriendelijke kaas. Ook de succesvolle sharefundactie is daar volgens de Friese ondernemers het bewijs van. Niet alleen de Fryske-boeren, maar ook consumenten geloven in de missie van de kaasmaker: het duurzaam veranderen van het zuivelsysteem.

Catharinus Wierda, oprichter van de Fryske: ,,We vinden het supermooi om te merken dat we vertrouwen krijgen, en dat steeds meer mensen een echt duurzame keuze willen maken. Die keuze hebben ze met de Fryske.”

''Naast opschaling is en blijft duurzaamheid voor ons een werkwoord. We blijven doorgaan met het zetten van verdere stappen, samen met onze boeren''

Catharinus Wierda, oprichter de Fryske

Achter het net gevist

De Fryske is verrast door de snelheid waarmee het streefbedrag werd behaald. Geïnteresseerden hadden twee weken de tijd om certificaten te reserveren. Daarmee was de helft van het bedrag al binnen. Toen de site eenmaal live was, werd het streefbedrag van 750.000 euro binnen twee dagen behaald. Het bedrag werd bij elkaar gebracht door 212 ‘mede-de Fryskes’ met een gemiddelde inleg van 3.500 euro.

Wierda: ,,Het is zo snel gegaan dat veel mensen achter het net visten, ik krijg daar nu al appjes en berichten over. We verwachten na de zomer een tweede sharefundronde te doen. Geïnteresseerden kunnen zich nu al opgeven op onze site www.defryske.frl en kunnen vervolgens als eerste meedoen.”

Catharinus Wierda is de oprichter van de Fryske.

Meer geld is meer kaas

Wierda: ,,Het opgehaalde kapitaal gaan we snel gebruiken om onze productie en kaasvoorraad te verhogen, zodat we meer klanten blij kunnen maken. Want alleen als we meer kaas verkopen, kunnen we meer impact maken en voor meer biodiversiteit op het Friese platteland zorgen.”

De sharefunding sterkt Wierda in zijn overtuiging dat het bedrijf op de goede weg is. ,,Naast opschaling is en blijft duurzaamheid voor ons een werkwoord. We blijven doorgaan met het zetten van verdere stappen, samen met onze boeren. We hopen dat mensen kunnen blijven genieten van kaas, maar dan wel zo verantwoord mogelijk.”

Lees ook: Goudse Tobias bouwt aan kaaskartel in Colombia: '1000 kilo kaas per maand'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws