Nieuws Agro

Landbouwoverleg geklapt: LTO stopt gesprekken

LTO stopt met gesprekken over het landbouwakkoord, meldt de boerenorganisatie dinsdagavond laat na overleg met een delegatie van het kabinet. Landbouwminister Piet Adema spreekt van een 'buitengewoon teleurstellend besluit'.

NU.nl 21 juni 2023

MyChannels Video ID: 383592

,,We hadden het graag zien lukken", zegt LTO in een verklaring. ,,We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden."

Dinsdag was er opnieuw overleg over het landbouwakkoord, met naast Adema ook zijn collega's Christianne van der Wal (Stikstof) en Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening). LTO sloot later aan, schrijft NU.nl.

Lees ook: Kabinet en boeren praten tóch verder over Landbouwakkoord

'Er stond te weinig tegenover de 'harde verplichtingen' voor boeren'

De afspraken die er nu liggen, ademen volgens LTO ,,een sfeer waarin doelen en verplichtingen voor de agrarische sector in beton gegoten zijn, inclusief de consequenties die volgen als agrariërs deze doelen niet halen."

Volgens de belangenorganisatie stond er te weinig tegenover die 'harde verplichtingen' voor boeren. Het bleef bij intenties, schrijft LTO in de verklaring. ,,Maar van intenties kan een boer niet leven."

Adema wil niet zeggen op welke punten het akkoord is geklapt. ,,LTO heeft het niet aangedurfd om te springen", concludeert de bewindsman alleen.

Lees ook: 'We zijn er nog nog lang niet': 'afwachten' of landbouwoverleg resultaat oplevert

Grote domper voor stikstofbeleid kabinet

Het mislukken van de gesprekken is een grote domper voor het stikstofbeleid van het kabinet. Er werden doelen gesteld waar verplichtingen voor boeren uit voortvloeiden. Maar vriend en vijand waren het erover eens dat een behoorlijk perspectief uitbleef.

Daar moest het landbouwakkoord invulling aan geven. Een heikel punt is het maximumaantal koeien dat een veehouder per hectare grond mag houden. De veestapel moet uiteindelijk krimpen, anders worden de stikstof- en klimaatdoelen niet gehaald.

"We hadden het graag zien lukken"

LTO in een verklaring

De coalitiepartijen VVD en ChristenUnie noemen het 'teleurstellend' dat LTO uit het overleg is gestapt. Klimaatminister Rob Jetten (D66) herhaalt die woorden in een persoonlijke reactie. Maar het klimaatdoel voor de boerensector blijft staan, en zonder akkoord zal het kabinet misschien eenzijdig moeten ingrijpen, zegt de bewindsman.

Boerenactiegroepen spreken van 'wijs besluit'

Actiegroep Farmers Defence Force spreekt van een 'zeer wijs besluit' van LTO. ,,Het landbouwakkoord zou hebben moeten zorgen voor perspectief en herstel van vertrouwen, maar stond in plaats daarvan vol met vooral veel extra regelgeving voor boeren. Dat tekenen was de ondergang geweest voor de sector", zegt voorman Mark van den Oever.

Agractie, dat zich in maart al terugtrok uit de onderhandelingen, zegt dat het akkoord is geklapt vanwege de 'torenhoge eisen en doelen' die het kabinet stelt. ,,Maar ze geven niet thuis als de rekening moet worden betaald."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws