Nieuws Agro

Green Techport mikt in Brabant op innovatie en vernieuwing voor land- en tuinbouw

Noord-Brabant krijgt een zogeheten Green Techport, een platform waarin agrariërs, bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap samenwerken voor innovaties in land- en tuinbouw. Dat zegt voorzitter Wim Bens van de boerenorganisatie ZLTO.

Hessel de Ree (AD) 23 augustus 2021

Green Techport land tuinbouw Wim Bens boerenorganisatie ZLTO innovatie Brabant

Voorzitter Wim Bens van de boerenorganisatie ZLTO hoopt met het project vernieuwingen in de sector te stimuleren. Foto: Pix4Profs

Samen met de provincie Noord-Brabant nam de ZLTO het initiatief voor het project, dat een extra stimulans moet geven aan vernieuwingen in de sector. ,,We willen de land- en tuinbouw in de provincie naar een hoger, duurzaam plan tillen en zo klaarstomen voor de toekomst", aldus Wim Bens in het AD.

Lees ook: Boer, ondernemer én buur: challenge helpt melkveehouders bij toekomstplannen

Winst door snelle ontwikkelingen rond duurzaamheid en bodembeheer

De Green Techport gaat zich louter richten op plantaardige boerenbedrijven en tuinders. Bens: ,,Behalve veeteelt hebben we in Brabant met name in het westen veel van zulke akker- en tuinbouwondernemingen. Denk aan de aardbeien- en bomenteelt rond Zundert, tomaten en paprika’s van glastuinders in onder meer het Agro Food Cluster in Dinteloord en aardappelen en suikerbieten van de kleigronden."

De ZLTO denkt dat door onder meer snelle ontwikkelingen rond duurzaamheid en bodembeheer ook in deze sector Brabant-breed veel winst valt te behalen door innovatie. ,,De vraag is dan hoe we overheid, onderwijs, kennisinstellingen en ondernemers het best kunnen verbinden met de agrarische sector met het oog op die nieuwe ontwikkelingen."

"Wij gaan het Brabant-breed inrichten en de lobby inzetten. Iedere partij met toegevoegde waarde kan meedoen"

Wim Bens

Deze gangmaker moet dus de Green Techport worden. ,,Het is een nieuwe loot aan de ZLTO-boom maar nadrukkelijk geen ZLTO-onderneming. Zeg maar het nieuwe land- en tuinbouwnetwerk", schetst de voorzitter. Het project is ‘afgekeken’ van onder meer de regio Venlo en het Westland waar al Green Techports actief zijn. ,,Maar wij willen geen kopie zijn, wij gaan het bijvoorbeeld Brabant-breed inrichten en de lobby inzetten. Iedere partij met toegevoegde waarde kan meedoen."

Behalve innoveren ook uitbreiden en verbinden

De ZLTO wil niet alleen innoveren maar zegt in de provincie ook uitbreiding te zoeken voor bijvoorbeeld glastuinders en zachtfruit- en bomentelers. ,,Mede daarom willen we ook meer verbinden met het provinciehuis om alles op een hoger plan te krijgen."

Lees ook: Glastuinbouw Nederland vraagt aan tuinders: ‘Zou je bij jezelf willen werken?’

Bens ziet in het ZLTO-gebouw in Den Bosch een prima locatie om de Brabantse Green Techport in onder te brengen. ,,Daar zijn al tal van startups uit de agri-wereld gehuisvest, vlakbij grote kennisinstituten als de HAS Hogeschool, hét agro-expertise- en opleidingscentrum in Brabant en de twee Brabantse universiteiten. We hebben zelfs al een voorzitter op het oog: burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers. Actie: ontvang nu €100,- gratis advertentietegoed voor DPG Direct.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws