Nieuws Actueel

Al 20 jaar succes bij 't Brandputje in Enter

't Brandputje in Enter is inmiddels twintig jaar een vertrouwd adres voor veel Enternaren. De dames achter de counter gaven er veel voor op, maar kregen er meer voor terug. De Twentsche Courant Tubantia neemt een kijkje achter de schermen bij bijzondere bedrijven in Twente. In deze editie: 't Brandputje.

Van onze redactie 3 juni 2016

Brandputje enter 20 jaar frans nikkels

Jody Haytink, haar moeder Diny en zusje Nana runnen 't Brandputje. Onlangs vierden ze dat de winkel in het Enterse centrum alweer twintig jaar bestaat. Een succesverhaal, vinden de dames. Met elkaar samen werken ervaren ze alledrie als een feestje. Ze kunnen zelfs zo goed met elkaar overweg dat ze ook al jaren samen op vakantie gaan. "We vullen elkaar heel goed aan", vertelt Nana. "Ik ben chaotisch en creatief en Jody is zakelijk sterk."

Een van de eersteHet was moeder Diny die de winkel op de hoek van de Rijssenseweg en de Dorpsstraat in 1996 begon. Toen nog zonder mode. "Ik was begin 50 en de kinderen waren de deur uit. Een zaakje in meubeltjes en woondecoratie. Klanten kwamen echt overal vandaan, want wij waren één van de eerste winkeltjes in de regio met woondingetjes en snuisterijen."

InkoopDochters Jody en Nana werkten toen nog fulltime en sprongen in hun vrije uurtjes bij. Totdat Diny het echt niet meer alleen kon. Na een half jaar was Jody de eerste die haar baan bij RTV Oost opzegde en in dienst ging bij haar moeder. Voor Nana, die bij een reisbureau werkte, was dat twee jaar later. "Wat hebben we veel meegemaakt", zegt Nana. "De eerste inkopen alleen al. We wisten helemaal niks. Om tijdens de opening goed te knallen hadden we 120 terracotta potten ingekocht. Voor 10 gulden konden de klanten deze kopen. Om 13.00 uur 's middags waren ze al uitverkocht!" Diny kan er nog heel hard om lachen: "Dus konden we weer naar de groothandel in Aalsmeer."

Overal zijn ze geweest. Vooral de brocante marktjes in Frankrijk waren geliefd. "We kwamen allemaal met onze caravans volgepakt terug van de vakanties", vertelt Jody. "Het was altijd spannend wanneer we de douane passeerden."

KledingHet is Nana die voorstelt om een hoekje met kleding in te richten. Een goed moment, want de woondecoratiemarkt lijkt verzadigd. Jody: "We zoeken naar kleding die niet op elke hoek van de straat te koop is." Dat de zaak volledig is overgegaan op kleding vindt Diny niet erg. "Wat ik nog wel tot op de dag van vandaag hoor, is dat klanten vroeger zo uitkeken naar de donderdagavond, om lekker te snuffelen tussen de leuke woonspulletjes."

Dat snuffelen gebeurt ook nu nog wel, zij het tegenwoordig tussen de kleding, schoenen en andere accessoires. "We doen het ook echt samen. En wat goed is, moet je ook goed houden", aldus de drie Haytinks.