Nieuws Actueel

Alarmberaad over Deventer centrum

Gemeente, MKB en pandeigenaren willen in kaart brengen waarom de binnenstad uit de gratie is bij bezoekers uit de directe regio.

Harry Hekkert en Martijn Ubels 21 maart 2016

Lege straat pixa

>>> Lees het volledige artikel in de Twentsche Courant Tubantia

De dramatische terugloop van het bezoek aan de Deventer binnenstad komt vooral omdat inwoners van Deventer en directe regio minder vaak het centrum bezoeken. Dat stelt Harry Huiskes, voorzitter van belangenbehartiger van vastgoedeigenaren in de binnenstad (VCOD).

,,Toeristen en dagjesmensen weten Deventer goed te vinden'', zegt Huiskes. ,,De mensen uit Vijfhoek, Deventer dorpen, maar ook Gorssel of Holten moeten we weer terug zien te krijgen.'' Het aantal bezoekers aan de Deventer binnenstad is historisch laag, zo bleek uit de onlangs gepresenteerde 'Binnenstadsmonitor'. Vorig jaar kwamen gemiddeld 146.500 bezoekers per week naar het centrum. In 2012 waren dat er nog ruim 200.000. Leegstand van panden neemt steeds verder toe.

OnderzoekGemeente, MKB en de pandeigenaren willen eerst exact in kaart hebben waarom de binnenstad leegloopt, voordat maatregelen volgen. ,,We kennen alleen de cijfers'', zegt wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang). ,,Ik geloof niet dat parkeren hèt probleem is.''

Huiskes is blij dat er al 'goed overleg' op gang gekomen is tussen gemeente, ondernemers en binnenstadpartijen. ,,Samen moeten en kunnen we het doen. Dat besef is er, ik zie een kentering.'' Huiskes stelt dat de binnenstad zich beter moet organiseren. ,,Het is nu te versnipperd, met meerdere organisaties.'' Ook de rol en taken van de binnenstadsmanager - nu Ben Schräder - worden tegen het licht gehouden.

Op 18 april is er een avond voor ondernemers over de binnenstad. Huiskes: ,,Klagen mag dan, maar ik wil ook oplossingen horen. Het is goed dat ondernemers elkaar eens treffen.''