Nieuws Actueel

Almelo wil bewijzen: er is leven na de V&D

Met het vertrek van V&D uit Almelo, twaalf jaar geleden, stierf ook het centrum. Het pand bleef al die tijd leeg. Nu komen er woningen in. En elders kan een Off 5th of een Inno wellicht redding brengen. Dat schrijft de Volkskrant.

Jarl van der Ploeg 18 februari 2016

VD Overname Kandidaten

Lees ook:

Waarom het wel mis móest gaan bij V&D'Kleinere V&D-panden mogelijk opgesplitst'Oude foto's V&D: Van glorietijd naar onvermijdelijk slot

Dit was het dan, denkt Frans van der Pijl als hij op 7 februari 2004 'zijn' V&D-pand afsluit. Hij begon er op zijn 15de als zaterdaghulp, klom op en ging er nooit meer weg. En waarom zou hij ook? Het was het eerste gebouw in Almelo met vier roltrappen. Op zaterdag werd in de lunchroom gevochten voor een plekje aan het raam.

Kleine rampMaar in Amsterdam dachten ze er anders over. Daar handelde men indachtig het motto van V&D-patriarch Anton Dreesmann, die ooit in Vrij Nederland zei dat 'het runnen van een warenhuis is als het beklimmen van de dalende roltrap'. Je moet rennen om stil te staan. En vooral: zodra je niets doet, ga je ten onder.

Voor Geleen, Venlo, Helmond, Kerkrade, Tiel, Tilburg, Valkenswaard, Middelburg, Rotterdam, Sneek, Heerenveen en ook Almelo betekende die strategie in 2004 een kleine ramp. De twaalf V&D-filialen liepen slecht en moesten sluiten. En dus sluit Van der Pijl, na 35 jaar dienst, de stroom af van de roltrappen en denkt weer: dit was het dan.

Lees het hele artikel via de website van de Volkskrant.