Nieuws Actueel

Almelose ondernemer heropent wintersportzaak

Hij begon ooit met het bouwen van snowboards. Toen dat teveel werk werd in combinatie met zijn paraglidingschool, besloot Roland ter Harkel te stoppen. Maar sinds vorig jaar verricht hij met Skiservice Almelo weer onderhoud aan ski's en snowboards. "Oude liefde roest niet", zegt de eigenaar in de Tubantia.

Twentsche Courant Tubantia | Foto: Bert Kamp 21 februari 2017

De animo voor de winkel aan de Plesmanweg is goed, zo verklaart Ter Harkel. Almelo is ski-minded. Toch merkt hij dat onderhoud nog vaak een ondergeschoven kindje is. "Ik zie regelmatig dat mensen wel een dure wintersportvakantie houden, maar bij het onderhoud denken: kan nog wel een jaartje. En dat terwijl je voor 20 euro al een kleine beurt hebt en voor 30 een grote beurt."

Meer grip

Volgens Ter Harkel wordt het belang onderschat. "Op een ski die gewaxt is, draai je makkelijker en op een ski die geslepen is, heb je meer grip. Het skiën is dus niet alleen fijner na een onderhoudsbeurt, maar ook een stuk veiliger. De kans op blessures wordt daardoor kleiner'', zegt de ondernemer.Het onderhoud wordt verricht bij Steff Rohof in Neede. "Die hal, waar hij met zijn bedrijf skiservice verleent, is van ons. We hebben een samenwerkingsverband", zegt Ter Harkel. "We zien ook vaak dat mensen het onderhoud ter plekke laten doen, in Oostenrijk bijvoorbeeld. Daar is het vaak lopendebandwerk. Wij hebben een ski al snel zeven keer in handen voordat hij afgeleverd kan worden."

Minder inspanning

Bij het Almelose bedrijf kunnen ski's bovendien met de modernste technieken worden behandeld. "Zo kunnen we ultimate grip aanbrengen: een kartelrandje waardoor je zeventig procent meer grip hebt en dus zeventig procent minder inspanning hoeft te leveren", zegt Ter Harkel.

"Daar krijgen we ontzettend veel positieve reacties op. Vaak laten eerst vrouwen die wat angstiger zijn het aanbrengen op hun ski's, regelmatig volgt dan ook de echtgenoot. Ultimate grip is vrij uniek in Nederland. Datzelfde geldt voor onze future wax, waarmee we een ski laten opwarmen, alvorens we de wax aanbrengen. De buitenste laag neemt het dan op als een spons, waardoor je veel langer profijt hebt van de wax."

Seizoenswerk

Zelf begon Ter Harkel in 1978 met het bouwen van snowboards. Nadat hij de productie uiteindelijk liet doen bij een Oostenrijkse fabriek, besloot hij in 1992 de stekker uit de handel te trekken. Het nam teveel tijd in beslag in combinatie met de paraglidingschool en de diverse reizen die hij organiseert.

Begin vorig jaar startte hij echter opnieuw met de verkoop van ski's en het onderhoud. "In Almelo was iedereen ermee gestopt, terwijl er wel vraag naar was. Voor ons valt het ideaal in het winterseizoen, wanneer het paragliden er niet meer in zit", zegt Ter Harkel.