Nieuws Actueel

Column Martin Hersman: Als je doet wat je deed...

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. Het is een wijze spreuk uit de jaren ‘60/’70. Inmiddels weten we wel beter. Als je doet wat je deed, krijg en word je minder. In sport is dat goed zichtbaar. Wanneer een team of atleet niet innoveert en trainingschema’s niet aanpast, dan is dat binnen afzienbare tijd in de ranglijsten te zien. Sport is daarom een mooie metafoor. Achterover hangend op de bank begrijpen we bijvoorbeeld totaal niet waarom Tom moet lossen op een zware beklimming. ‘Hij kan niet afzien!’ roepen we dan net iets te makkelijk.

Martin Hersman / Raad van Advies 26 maart 2019

Martin Hersman Av V 20170410 0425 Edit 3600p

Vier professionals uit het bedrijfsleven, die ieder vanuit hun vakgebied ondernemers op z’n minst aan het denken willen zetten: dat is onze Raad van Advies. Wekelijks delen topondernemer Marco Aarnink, marcom-deskundige Thijs Dorreboom, vitaliteits-specialist Martin Hersman en tech-expert Brechtje de Leij hun kennis met een column op deze website. Meer over de nieuwe serie vind je hier.

In sport is openstaan voor veranderingen de vitale factor. En dat geldt voor de maatschappij en het bedrijfsleven net zo. Helaas is het zo dat we, energie-efficiënt als we zijn, vaak ongemerkt alles bij het oude willen laten. Zelfs bij de hippe start-ups die duurzaam succesvol zijn geworden. De cultuur verandert van ‘can do’ naar een omgeving waarin procedures moeten worden gevolgd en er altijd iemand mee moet kijken naar de laatste presentatie voor een klant of voor een hogere rang. Verstikkend is dat. In deze situatie lopen de beste mensen dan ook als eerste weg.

Ik gebruik zelf vaak Andere Tijden Sport uit 1996 met een korte scene tijdens mijn tijd in de schaatskernploeg: Romme, Postma, Veldkamp, Ritsma en ik worden gevraagd waarom we niet op de klapschaats rijden en de vrouwen wel. In onze arrogantie, nippend aan koffie, meldden we dat die schaats niet goed genoeg was. Rintje noemde het zelfs een damesschaats. Drie weken later was de schaatssport compleet anders en is het sindsdien juist een omgeving voor innovatie. Overigens: het patent van de klapschaats is al ruim 100 jaar oud.

Bij organisaties en leiders scheppen we met Lifeguard vaak een future backwards-situatie. Wat gebeurt er als je twee jaar niets zou doen? Weet je eigenlijk waarom het gaat zoals het gaat? Durf je een omgeving te creëren waar mensen kunnen presteren en fouten mogen maken ? Maar bied je tegelijkertijd ook tijd en ruimte waarin mensen kunnen herstellen en reflecteren? Dat is van cruciaal belang om nieuwe ideeën, veranderingen dus, te kunnen omarmen.

Als je straks binnenkomt, begin dan niet gelijk te knallen. Kijk eens goed om je heen: waar zit de vertragende factor in je eigen organisatie?

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport (schaatsen). Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.